Annons

Annons

Ska jag äta mindre dagen efter en fest?Fråga: 

Jag har äntligen bestämt mig på riktigt (hoppas jag) för att gå ner den övervikt som jag har burit på de senaste 7 åren. Genom er hemsida har jag fått tips om hur man räknar kalorier. Jag gillar listor och organisation och tror det skulle passa mig. För att gå ner i vikt bör jag äta ca 1 400 kcal om dagen. Fråga: Om jag en dag äter mer än det (på grund av exempelvis fest) ska jag då äta mindre än 1 400 kcal dagen efter, eller bara fortsätta som vanligt?

Annons

Anna

 

Svar:

Så bra att du har bestämt dig! Men ta bort det där lilla ”hoppas jag” ur ditt medvetande. Säg i stället att du ska lyckas den här gången.
Du vet troligen redan innan att det kommer att bli för mycket vid ett tillfälle. Då kan du planera att kanske överskrida med 1 000 kcal. Acceptera att du får en sämre viktminskning just den veckan och gå vidare som om inget märkvärdigt har hänt.

Tillåter du dig däremot att festa lite då och då kan du ta en halvfastedag i veckan. Lägg dig på 500 kcal antingen dagen före eller efter festen. Tanken är inte att du ska jojo-banta, utan medvetet tillåta extra njutning utan att skapa dåligt samvete.

Om du inte vill halvfasta/korttidsfasta kan du bara minska ner lite dagen efter en fest. Ta en lite längre promenad än vanligt och återgå till din vanliga lunk med 1 400 kcal.

Personer med tendens till ätstörning ska vara försiktiga med att fasta/frossa så att det inte går över styr. Men om du har koll på dig själv och dina vanor kan det här vara ett sätt att hantera tillfälliga frestelser och fester.

Marie

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…