Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Coronavirus kan gömma sig i hjärnan – även när du är frisk

04 feb, 2021 
Coronavirus kan stanna kvar i hjärnan
Att coronaviruset infekterar lungorna är känt. Men det infekterar även hjärnan – och kan ligga och gömma sig där långt efter att man har blivit frisk.
Annons
Så använder du munskydd på rätt sättBrand logo
Så använder du munskydd på rätt sätt

Vissa virus kan ligga passivt inne i kroppen för att sedan slå till och aktiveras när immunförsvaret är nedsatt. Så är det till exempel med herpes- och bältrosvirus – och sannolikt även med coronaviruset. Det visar en ny studie gjord på möss.

Forskarteamet såg att mängden coronavirus i inne i mössens hjärnor var 1000 gånger högre än på något annat ställe i kroppen. Medan viruset minskade i mängd i lungorna tre dagar efter att mössen blivit infekterade, var mängden virus i hjärnan fortsatt hög ännu efter sex dagar. Och det är ofta då, kring den sjunde dagen, som många människor får ett allvarligt återfall i covid-19, efter att de först trott att de har tillfrisknat.

Viruset tar kontroll över kroppen via hjärnan

Att coronaviruset skulle gömma sig i just hjärnan är inte så konstigt, menar forskarna. Virus infekterar gärna hjärnan eftersom de då får kontroll över alla de funktioner som styrs därifrån. Hjärnan styr bland annat andningen via lungorna, hjärtat, lukt- och smaksinnet – och det flesta andra, viktiga funktioner i kroppen.

Annons

Det här kan också förklara många av de symtom man kan uppleva bid långtids-covid, till exempel hjärndimma.

Men det här innebär också att de coronavirus som gömmer sig i hjärnan inte bara kan ge svåra återfall i covid, de kan dessutom orsaka sjukdomar som Parkinsons, MS och kognitiv svikt senare i livet.

Synförändringar kan vara en biverkan

Bengt Winblad, professor i geriatrik på Karolinska Institutet, är inte förvånad över de nya fynden:

– Denna studies slutsatser låter absolut rimliga. Jag tror helt klart att viruset finns i varje cell i hela kroppen, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Han han sett många coronapatienter med oförklarliga biverkningar:

– Flera patienter har betydande synförändringar och många äldre kommer in svårt förvirrade och med beteendeförändringar som gör att demensutredningar måste bli en uppföljning, säger han.

Studien är publicerad i tidskriften Viruses.

Annons