Annons

Annons

Semestertatueringen kan ge hälsoproblemTatueringar med svart henna kan orsaka svåra allergiska reaktioner, varnar Läkemedelsverket.

Svart henna kan ge livslånga biverkningar, varnar experterna.

Temporära tatueringar är ett vanligt inslag på semesterorter, festivaler och stora utomhusevenemang. Men det tänkta sommarminnet kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner, som i extrema fall kan leda till akutvård och sjukhusvistelse. Även livslånga biverkningar som hudskador, kontaktallergi och överkänslighet kan uppstå.

Annons

Det är de färgämnen som används vid svarta hennatatueringar som orsakar de oönskade biverkningarna. Omedelbar allergi i form av klåda och rodnad hör till de lindrigare, men även bestående men som ärrbildning och missfärgningar av huden har noterats.

Ofta märks överkänsligheten direkt vid tatueringstillfället, men reaktionen kan också dröja. Det är inte ovanligt att den kommer flera dagar efter tatueringen gjordes, och då kan både området som kommit i kontakt med färgen och övriga delar av kroppen reagera.

En annan oroväckande risk är multiöverkänslighet orsakad på grund av färgämnena. Den tatuerade personer kan då vänta sig en livslång allergi mot till exempel gummi, kläder, skor och hårfärger.  Även produkter med liknande ämnen, som solskyddsprodukter och vissa läkemedel, kan framkalla allergiska reaktioner.       

”Följderna är oroväckande, inte minst eftersom det främst är barn och ungdomar som drabbas. De kan komma att få livslånga problem med överkänslighet i sin vardag och i yrkeslivet.” skriver Läkemedelsverket, och uppmanar samtidigt allmänheten att helt undvika typen av tatueringar.

Läs mer på lakemedelsverket.se

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…