Annons

Annons

Sätt ihop din egen diet – som passar just dig!

Hitta en diet som passar dig och dina förutsättningar.

Har du provat alla möjliga dieter utan resultat? Eller har du kanske lyckats gå ner i vikt, men sedan upp igen? Det kan bero på att du inte har hittat den rätta dieten för dig. Ingen diet är ju anpassad efter dig och dina behov eller möjligheter. Här har sajten KK.no sammanställt några tips på hur du kan sätta ihop din egen diet.

Annons

Börja med att ställa dessa frågor till dig själv:

1. Hur många gånger per dag föredrar du att äta? Tre, fyra, fem eller åtta gånger? När du har bestämt detta, dela ditt totala dagliga kaloriantal på dessa måltider. Då vet du hur många kalorier du kan äta varje måltid. Läs mer om kaloriintag längre ner på sidan.

Gilla MåBra på Facebook

2. Hur mycket tid har du att laga mat? Om du ogillar att laga mat eller inte har tid, måste du göra det enkelt för dig och välja hälsosam och fräsch mat som inte kräver mycket jobb.

3. Vilken typ av stöd behöver du från din omgivning och hur mycket? Du kanske ska gå med i ett internet-forum för att få stöd när det känns tungt.

4. Äter du ute mycket? Håll koll på hur mycket du äter och anpassa ditt dagliga matintag efter detta.

5. Har du svårt att utesluta något helt, utan tar gärna en liten chokladbit eller en fralla då och då? Välj då ingen diet som utesluter vissa produkter.

6. Hur mycket hinner du träna? Det är också avgörande för din viktminskning. Experter rekommenderar minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen, av måttlig intensitet.

När du svarat på dessa frågor är det lättare att forma ditt eget viktminskningsprogram.

Kalorierna:
Börja med att få kalorikoll. Genomsnittskvinnan i vuxen ålder ska äta ca 1800-2000 kcal varje dag. Den som rör mycket på sig kan äta mer. För att få en synlig viktminskning för en person som rör sig måttligt bör kaloriintaget hamna på ungefär 1300-1500 kcal. Är man storvuxen och/eller aktiv eller om man kan tänka sig en långsam viktminskning kan det även fungera på 1600-1700 kcal.

Maten:
Nu när du vet hur ofta du föredrar att äta och hur mycket tid du har till matlagning kan du börja leta efter recept och tips på bra och hälsosam mat. MåBra:s receptbank är en perfekt bas! Du kan också ta hjälp av vår kaloritabell. Försök även att hitta mellanmål som håller dig mätt mellan måltiderna.

Portionerna:
Även om du äter hälsosamt så gäller det att hålla koll på portionsstorlekarna. Om du har svårt att se vad som är en lagom portion, skaffa en köksvåg.

Lycka till!

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…