Annons

Annons

Plåster och potensmedel – i din julgran!

En praktfull julgran kan vara mer än bara ögonfröjd. Julens främsta symbol har en hel del nyttigheter mellan grenarna!


Julbord som dignar av kaloristinna rätter, klappstress och familjekonflikter. Visst har årets största högtid en hel del hälsofällor att trampa snett i. Men det finns också en hel del nyttigheter du kan krama ur den stundande helgen. Ta bara granen som exempel!

Annons

Enligt ny forskning är faktiskt julgranen, särskilt de som växer i södra frankrike i alla fall, en riktig höjdare. I barken finns nämligen ett ämne, pycnogenol, som har en gynnsam inverkan på mängder av hälsoproblem.

Gilla MåBra på Facebook

Pycnogenol har förmågan att minska smärta vid ledsjukdom, ökar blodcirkulationen och kan förbättra mäns erektionsförmåga vid potensproblem. Enligt en svensk studie kan det också lindra klimakterierelaterade problem som svettningar, lättare depression och förhöjda kolesterolvärden.

Granens kåda är starkt bakteriedödande och kan användas vid effektiva huskurer för vård av småsår. Färsk kåda är ett utmärkt substitut till plåster, eftersom det lägger sig som en skyddande hinna över såret.

Att koka barren i vatten och använda som anti-bakteriell tvättvätska är ett beprövat knep, som har använts i folkmedicinen i tusentals år.

Får du inte fyr på brasan i öppna spisen kan du också använda kådan som tändmaterial, den brinner lika effektivt som stearin.

Doften från granen anses stimulerande och nervstärkande och används inom aromaterapin för sorgbearbetning. Granolja kan med fördel användas vid luftvägsbesvär, eftersom den verkar slemlösande.

Och väljer du att avrunda julmiddagen med en dans kring granen bränner du cirka 105 kalorier på en halvtimme och avverkar cirka 2 100 steg på kuppen.

Källor: Health.com, överlevnad.se, shenet.se

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…