Annons

Annons

Sarah: ”Jag blev kär i en kopia av min pappa!”

Tycker du att din partner påminner om någon? Du har förmodligen rätt. Vi blir lättare förälskade i någon som liknar pappsen – eller oss själva. Sarah Persson, 24,  blev kär i en pappa-kopia.

Annons

Pappa Jörgen, Sarah och maken Mattias har familjetycke.

När märkte du att din man är lik din pappa?

– Jag tog en bild på dem för några år sedan och när min lilla dotter såg den sa hon genast att Mattias och morfar såg likadana ut. Innan hade jag inte tänkt på det.

På vilket sätt liknar de varandra?

– När de håller på att sätta ihop något och det inte funkar får de samma ansiktsuttryck. Det brukar komma en liten pustning och så gör de likadana grimaser när de blir frustrerade. Jag har haft rätt roligt åt det! 

Var du pappas flicka som liten?

– Ja, det är jag fortfarande. Det är honom jag ringer om jag har något problem. Han är ett bra bollplank och kan alltid lugna mig – han är så lugn själv. Det är Mattias med, han är lätt att prata med och bra på att lyssna.

Det kanske var därför du föll för en pappa-kopia?

– Den kanske hänger ihop, men det tänkte jag inte på i början.

Är du lik din mans mamma?

– Ja, inte till utseendet men till sättet, säger han. När jag blir irriterad låter jag som hon när jag säger till honom. Och så säger jag ”ät mer!” hela tiden, precis som Mattias mamma.

 

Därför blir du kär i ”pappa”:

– Att bli kär i någon som liknar mamma eller pappa är vanligt oavsett om man haft en bra eller en dålig relation till sin förälder. Det är ett omedvetet sökande efter något man känner igen, säger psykologen och relationsexperten Eva Rusz.

– Det finns som en kod i hjärnan från barndomen som skapats av medvetna och omedvetna minnen. Det handlar inte bara om utseendet, utan också sättet att vara på. Om din pappa var sportig och intelligent kanske du omedvetet väljer en man som har samma egenskaper.

 

Du kollar efter pappas näsa

När du letar efter kärleken söker du omedvetet efter någon som påminner om mamma eller pappa.

Män väljer kvinnor som liknar deras mammor, medan kvinnor föredrar män som liknar deras pappor. Det visar en ungersk studie.

Det betyder inte att kärlekarna och föräldrarna behöver vara karbonkopior av varandra.

Kvinnorna männen föll för hade liknande mun och käke som mammorna, men var inte nödvändigtvis lika dem i övrigt. Medan kvinnor föll för män som har liknande ansiktsform och näsa som papporna.

En annan studie visar att vi dras mot partners som liknar oss själva. Eftersom vi har drag av våra föräldrar kan det också vara ett sätt att välja någon som påminner om mamma eller pappa.

Forskarna tror att orsaken har med evolutionen att göra: Vi söker partners som garanterat har det som krävs för att överleva där vi bor – och det har ju mamma och pappa.

I nya numret av MåBra (nr 11, 2010) kan du läsa om varför vi inte bara väljer kopior av våra föräldrar – utan även partners som liknar oss själva.

Av: Anki Sydegård
Bild: Henrik Witt

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…