Annons

Annons

Sanna Lundell om kärleken till bipoläre Mikael Persbrandt: Vi är nyförälskade!

Hur är det att vara anhörig till någon med psykisk sjukdom? Sanna Lundell har erfarenhet från både uppväxt och relationen till sin livskamrat, något som fick henne att göra hyllade intervjuserien Djävulsdansen.

I SVT:s Djävulsdansen gör programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund en djupdykning i psykisk ohälsa ur ett anhörigperspektiv. Båda har privata erfarenheter som de refererar öppet till under avsnitten, där de samtidigt besöker drabbade familjer och par över hela landet. Den gemensamma nämnaren är psykisk sjukdom, och diagnoserna pendlar mellan allt från depression till bipolaritet och schizofreni.

Annons

I Sanna Lundells fall ger detta paralleller både till hennes uppväxt med musikern Ulf Lundell som pappa, där alkoholism och depression hörde till vardagen, men också till kärleksrelationen med skådespelaren Mikael Persbrandt – som nyligen fick diagnosen bipolär.

– Jag lever tillsammans med en man som både haft en beroendeproblematik, är utredd och bipolär. Micke är som en freudiansk milkshake av båda mina föräldrar. Vi förstår varandra som bror och syster, säger hon till Expressen.

Livet som småbarnsmamma och medberoende blev till slut för mycket. 2010 drabbades hon av en utmattningsdepression, en mental och fysisk svacka som det tog henne två år att komma ur. Under samma period misstänkte Sanna Lundell att hennes livskamrat var bipolär, där och då startades också en utredning – som dessvärre inte fullföljdes. Först 2015 fick Mikael sin diagnos, och tack vare medicinering fungerar vardagen för paret och familjen igen.

– Nu är han medicinerad och mår hur bra som helst. Det är bara en väldigt stor sorg att han inte fått reda på det här tidigare. Han är 52 år, pappa till våra två barn. En stor del av deras barndom har de haft en pappa som ibland har varit väldigt, väldigt sjuk. Det hade de kunnat slippa. Det är väldigt trist att så många har missat det, säger hon i samma intervju.

Just nu fokuserar Sanna och Mikael på den nyköpta hästgården vid Sorunda, mellan Nynäshamn och Stockholm:

– Det är roligt att gå en kvälls­promenad med hundarna runt ägorna. Jag älskar ju naturen. Just nu är vi nyförälskade och varenda ledig stund vill vi vara där och pula. Men bara att sköta trädgården är ett hästjobb, säger hon till samma källa.

Djävulsdansen sänds torsdagar klockan 21:00 i SVT. I första avsnittet berättar Robert Pettersson, sångare i Takida och Stiftelsen om sina djupa depressioner. I avsnitt 2 får vi möta Hannes, som vuxit upp med en bipolär pappa.

FOTO: SVT/ Magnus Liam Karlsson

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…