Annons

Annons

Sång är rena medicinen: 5 hälsovinster med att sjunga i kör

Lämna duschen och ta sången till en organiserad körverksamhet. Här är anledningarna...

I Sverige finns det tusentals körer, alla med sin inriktning. Drygt en halv miljon svenskar sjunger i kör, en fritidssyssla som inte bara tränar rösten och bjuder på trevlig gemenskap, skriver kulturellahjarnan.se

Annons

En rad vetenskapliga undersökningar visar att det finns en rad fördelar med körsång och att sjunga i grupp. Här är några att ta ton över:

1. Du sjunger dig gladare
När vi hör musik som vi tycker om frigörs må bra-hormonet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Dessutom bildas oxytocin, som skapar lugn och harmoni och dessutom gör oss mer sociala.

Gilla MåBra på Facebook

2. Du sjunger dig smartare
Den som sjunger får anstränga hjärnan när text, toner och tempo ska synkas samtidigt som noter och eventuell dirigent ska följas.

3. Du sjunger bort stressen
Både vilopulsen och blodtrycket tenderar att sjunka hos personer när de sjunger i grupp. Detta gäller dock främst amatörsångare, för en yrkessångare kan det ha motsatt effekt att kliva upp inför publik.

4. Du sjunger dig friskare
Körsång kan snabbt och effektivt stärka kroppens immunförsvar. Flera studier pekar på att viktiga antikroppar bildas i saliven när man sjunger i kör.

5. Du sjunger dig till bättre andning
När du sjunger använder du stora muskelgrupper som kontrollerar andningen. Detta är särskilt bra för personer med astma eller talsvårigheter.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…