Annons

Annons

Så undviker du munsår på bästa sätt

Munsår beror oftast på viruset herpes och har du det följer det dig genom livet. Men det finns några sätt att undvika att munsår bryter ut!


Så här i förkylningstider är det många som får stå ut med munsår på kuppen. Munsår beror oftast på ett herpesvirus som den som har blivit smittad har kvar i kroppen resten av livet.

Några av symptomen på munsår är en stickande känsla i läppen, klåda, vätskefyllda blåsor som ömmar och sedan går sönder och blir sår. Symptomen håller i sig i omkring en vecka.

Annons

Att du får ett utbrott av munsår kan bero på att du har en infektion i kroppen, är stressad, har vistats mycket i solljus eller har mens, bland annat. Första utbrottet brukar vara värst, och får du det en gång kan du räkna med fler gånger. Men vissa vet inte ens om att de bär viruset, eftersom de aldrig får några symptom.

Varningslistan: 15 vanliga kroppssymptom vid stress

Men det finns några enkla saker du kan göra, huskurer om du så vill, för att minska risken för munsår. Till exempel minska ner på stark mat och frukter med mycket syra, två saker som kan irritera munnen. Du kan även testa att använda tandtråd eller borsta tänderna lite snabbt när du har ätit, bara för att bli av med matresten som kan störa i munnen till nästa mål. Vissa tandkrämer och munskölj kan också irritera mjukdelarna i munnen – fråga din tandläkare om råd.

Men envisa munsår kan också vara ett tecken på att du har brist på vissa näringsämnen – folat, järn och vitamin B12. Folat kan du få i dig genom exempelvis spenat, broccoli och rött kött, järn och vitamin B12 finns det gott om i till exempel ägg och tonfisk.

Stressa ner och tänk på att få dina sömntimmar – men om det och ovan nämnda livsstilsförändringar inte gör någon skillnad och du fortsätter att få munsår ofta kan det vara värt att uppsöka läkare. Munsår kan också vara symptom på allvarligare problem, som chrons syndrom eller magsår.

Om du känner att ett munsår är på väg kan du testa att gurgla med saltvatten. Det finns också receptfria läkemedel, både salvor och plåster, på apoteket. Men vid svåra eller långvariga besvär kan din läkare skriva ut starkare salvor eller munskölj.

KÄLLA: Umo1177 Vårdguiden, Health.com

Foto IBL

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa mindre – lev mer!

stresskurs-700

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…