Annons

Annons

Så tolkar du resultatet

Så här tar du reda på vilken kroppstyp du är:

Summera hur många A, B och C du har fått ihop:

  • Om antalet A är lika med eller fler än summan av B och C så är du en kolhydrattyp.
  • Om antalet C är lika med eller fler än både A och B så är du en proteintyp.
  • Om varken A, B eller C är lika med eller mer än summan av de två andra är du en blandtyp.

Tolkning

Proteintypen

Annons

Sådan är du:
Som person är du social och utåtriktad, inte sällan entreprenör, kommunikatör, försäljare eller dylikt. När du mår bra och känner dig i balans är du en mycket charmerande person som lätt hamnar i centrum och som gärna håller roliga tal. Du är en person som driver. En del proteintyper har klassiskt Typ A-beteende. Det betyder att du lätt blir arg, är mycket målorienterad och inte sällan ”arbetsnarkoman”. Du kan ha svårt att komma i tid till avtalade möten. Får du välja mellan varma eller kalla klimat väljer du oftast det kalla.

Gilla MåBra på Facebook

Du tillhör de hungrigas skara. Du tänker mycket på mat och man skulle kunna kalla dig för ett slags ”äta-för-att-leva-typ”. Du har oftast en mycket god aptit vid dagens alla måltider. Förmodligen har du en tendens att överäta ibland. Proteintypen tycker om fet, salt mat som korvar, pizza, rostade och salta nötter och kan känna att den typen av mat lindrar oro. Du är också förtjust i det som är syrligt, citronjuice, yoghurt, vinäger med mera.

Om du äter något lätt till lunch som en smörgås, en mager sallad, fruktsallad blir du trött och hängig bortåt eftermiddagen och kan inte fort nog få i dig något när du kommer hem. Om du är kvinna har du ofta blodbrist.

Du äter gärna kött, även rött kött.

Det finns en risk att om du börjar äta något sött, så ökar suget efter mera sött. Och socker kan få din energinivå att drastiskt falla eller göra dig nervös.

Om du försökt gå ner i vikt har du kanske blivit förvånad över det klena resultatet. Du har svårt att gå ner i vikt enligt vanliga bantningsprogram, som går ut på att minska fettintaget (till exempel Viktväktarna) eller minska både fett- och proteinintaget, fasta med juicer eller gå igenom fruktkurer.

Det är typiskt för dig att du kan ha energiproblem av det ena eller andra slaget. Antingen är du lite ”hypad” eller så känner du dig helt slut, utmattad. Om du känner dig nervös eller orolig mår du säkert bättre av att äta.

Om du svarar ja på följande frågor är du sannolikt en Protein-typ:

1.Tung, fet mat får mig att må bättre och lindrar min oro.

2. Jag mår mycket bra av att äta en rejäl frukost. Äter gärna ägg, skinka, bacon, korv eller lax. Det ger mig energi och jag klarar mig ofta fram till lunch utan att bli hungrig.

3. När jag väljer efterrätt väljer jag gärna någon tyngre, till exempel cheesecake, eller en tårtbit.

4. Jag somnar lättare om jag äter något innan jag går och lägger mig.

5. Jag saltar gärna lite extra på maten.

Ät så här:
Länge har man ansett att alla bör dra ner på rött kött och fett av hälsoskäl. Men det stämmer inte, menar Wolcott. Sanningen är att all mat kan vara bra – eller dålig – för dig, beroende på din kroppstyp. Proteintypen mår bra av allt kött, även rött kött!

Det är naturligtvis viktigt att äta bra proteiner och bra fetter. Särskilt om du har ett stillasittande arbete bör du se till att inte äta för mycket mättade fetter som finns i till exempel charkprodukter (korvar, pastejer med mera), friterad mat, chips. Mättat fett finns också dolt i färdiga dressingar, lunchmat och färdiga smörgåsar. Har du höga kolesterolvärden bör du – som proteintyp – vara extra observant på ditt intag av mättade fetter, samtidigt som du modererar intaget av kolhydrater och börjar motionera, för att motverka stressen i ditt liv.

Fördelningen protein/fett/kolhydrater bör vara 70-30, det vill säga 70 procent proteiner och fett och 30 procent kolhydrater (lågt glykemiskt index). Du bör vara försiktig med kolhydraterna – särskilt kolhydrater med högt eller medelhögt glykemiskt index. Vitt bröd och socker bör du undvika helt. Var försiktig med alkohol som är en raffinerad kolhydrat. Lågglykemiska kolhydrater som rotfrukter, de flesta frukter, grönsaker och fullkornsprodukter kan du äta, men i förhållande 30/70 till proteiner och fetter. Proteintypen mår ibland bäst av att utesluta sädesslagen (vete, råg, korn, havre) helt eller att endast använda dem i mycket begränsad mängd. Det är speciellt vete som brukar orsaka problem.

För dig gäller att äta proteiner till alla måltider. Det kommer att ge dig energi och ork – och förmodligen går du också ner i vikt om det är det du vill och behöver. Många gör misstaget att äta enbart kolhydrater som mellanmål (till exempel ett äpple eller annan frukt). Det passar inte din kroppstyp och kan leda till ett ökat sockersug och allmän känsla av obalans.

Så här kan en måltid se ut för dig:
l stekt biff eller fisk, smörkokta gröna ärter, broccoli och råa morötter. l skivad avocado med olivolja, citron och lite örtsalt..

Proteintypen mår oftast inte bra av att vara vegetarian.

Proteiner som är särskilt bra för dig är:

Kött: lever, njure, nötkött, bacon, kyckling, paté, anka, gås, lamm, revbensspjäll, fläsk, kalkon, kalv

Fisk: ansjovis, sill, musslor, sardiner, krabba, hummer, makrill, bläckfisk, lax, ostron, räkor, tonfisk, gös, hälleflundra

Mjölkprodukter: ost, färskost (inte mager), grädde, ägg, kefir, mjölk, yoghurt. Om du har blodbrist och/eller bubblig, uppsvälld mage bör du äta sparsamt av mjölkprodukterna.

OBS!

Någon råvara från kött, fågel, ägg eller fisk och skaldjur bör finnas med i varje huvudmåltid! Vid mellanmålen kan du äta lättare proteiner som keso eller nötter förutom de kolhydrater du väljer.

Kolhydrater som är särskilt bra för dig:

Spannmål: råris, bovete, couscous, havre, dinkel, korngryn, (ej vete!)

Grönsaker: sparris, bönor (färska), blomkål, selleri, champinjoner, spenat, kronärtskockor, morötter, ärter, potatis (sparsamt och stekt i smör), squash, tofu, linser, baljväxter

Frukt och bär: avocado, oliver, äpplen, päron och övriga lågglykemiska frukter, bananer (sparsamt). Ät snarare lite omogna, hårda frukter än väl mogna. Bär är bra för dig; hallon, vinbär med mera. Undvik torkad frukt (lite torkade aprikoser går bra) och alla typer av fruktjuicer! Ju sötare – desto sämre för dig!

Fetter som är bra för dig:

Nötter, mandlar: alla är bra för dig.

Ät smör eller Bregott, olivolja.

Kolhydrattypen

Sådan är du:
Till din personlighet är du mycket stillsammare än proteintypen. Du är den som håller samman på arbetet och privat; perfekt som förvaltare av olika slag. Du beskriver ofta dig själv som en introvert person som tycker om att vara ensam. När du är i balans är du den perfekta samtalspartnern; människor dras till dig, känner förtroende för dig, du sprider lugn och ro omkring dig. Du kommer oftast i tid; du är en person man kan lita på i alla väder!

För dig gäller – rent generellt – att du klarar dig länge på lite mat. Mat är inget centralt i ditt liv; du tänker inte så mycket på mat, du glömmer ibland bort att äta och din aptit är inte av det slaget att den påminner dig om att äta. Du kanske äter tre mål om dagen, men oftast äter du lite till varje mål. Kanske nöjer du dig med två mål om dagen och flera små mellanmål. Oavsett hur det är för just dig, så spelar ofta inte maten en central roll i ditt liv!

Kolhydrattypen kan till skillnad från proteintypen mycket väl vara vegetarian, helst då lakto-ovo-vegetarian; annars finns det risk att du får i dig för lite proteiner. Detta gäller särskilt så länge du är i fertil ålder. Om du känner dig orolig så lugnar frukt och grönsaker ner dig. Tung, fet mat – och kött – är inget du längtar efter och den typen av mat får dig att känna dig nedstämd, irriterad eller trött.

Förmodligen tål du socker och sötsaker ganska bra. Detta kan vara både en välsignelse och ett bekymmer. För det kan bli ett gissel, även för dig. Du har en tendens att stoppa något sött i munnen så fort du känner dig hungrig, får en energisvacka eller efter en måltid. Det leder lätt till att du äter för mycket sötsaker, vilket kan leda till problem som hypoglykemi (blodsockerfall), och i sämsta fall diabetes. Diabetes drabbar ofta proteintypen men då på andra grunder.

Du är inte så förtjust i varken den syrliga eller salta smaken och saltar nästan aldrig extra på maten.

Du är oftast smal; åtminstone i dina yngre år. Men svagheten för sötsaker kan i värsta fall leda till övervikt av ganska svår art. Genom att små-äta, och ibland låta det gå många timmar mellan målen, har du en tendens att sänka din ämnesomsättning genom att försätta den i ett slags svälttillstånd, där kroppen sänker ämnesomsättningen för att behålla den energi som finns kvar.

Du behöver ditt kaffe; utan det fungerar du inte. Och till kaffet vill du gärna ha något sött eller en smörgås, eller hur! Kaffet ger dig en kick, men alltför mycket kaffe kan leda till en försvagad aptit.

Du trivs bäst i varmt klimat.

Om du svarar ja på följande frågor är du sannolikt en Kolhydrattyp:

1. Frukt och grönsaker får mig att må bättre och lindrar min oro.

2. Jag mår mycket bra av att äta en lätt frukost. Frukt, rostat bröd och/eller flingor, mjölk och/eller yoghurt passar mig utmärkt.

3. När jag väljer efterrätt väljer jag gärna frukt, pajer, kaka.

4. Om jag äter något innan jag går och lägger mig stör det, eller fördärvar min sömn.

5. Jag tycker om att äta sötsaker. Oftast känner jag mig tillfredsställd när jag ätit det.

Ät så här:
Det här är egentligen en lågfett-diet, men du behöver aldrig väga eller räkna kalorier när du äter enligt din kroppstyp. Du lär dig, helt enkelt att uppskatta proportionerna på vad du äter, så att det passar just din kroppstyp.

Fördelningen mellan kolhydrater och proteiner/fetter bör vara 60-40, det vill säga 60 procent kolhydrater och 40 procent proteiner och fetter. Det mesta på din tallrik ska utgöras av kolhydrater, en mindre del av proteiner och fetter. Kolhydrattypen ska tänka på att välja kolhydrater med lågt eller mellanhögt glykemiskt index och kan tillåta sig en större mängd frukt och söta rotfrukter än proteintypen.

Så här kan en måltid se ut för dig:
l kycklingbröst, l bakad potatis med mager yoghurt, ångkokt broccoli och rödbetor, l portion grön sallad med olivolja och vinäger.

Proteiner som är särskilt bra för dig:

Kött: kycklingbröst, kalkon, skinka, fläskfilé, linser, bönor, ärter, soja

Fisk: torsk, kabeljo, flundra, hälleflundra, abborre, sjötunga, forell, tonfisk

Mjölkprodukter: mager ost, mager färskost, kefir, mjölk (mager), yoghurt (mager),ägg

Kolhydrater som är särskilt bra för dig:

Spannmål: Korn, råris, bovete, majs, couscous, havre, råg, dinkel, vete

Grönsaker: potatis, pumpa, sötpotatis, rödbetor, majs, aubergine, rädisa, squash, tomater, vattenkrasse, broccoli, brysselkål, kål, gurka, vitlök, lök, persilja, lök, grön sallad av alla slag,

Frukter: alla är OK, även torkad frukt.

Fetter som är särskilt bra för dig:

Nötter, mandlar: ät sparsamt

Smör, grädde, kallpressade oljor som olivolja, sesamolja, solrosfröolja, valnötsolja används med försiktighet. Ät inte margariner.

Blandtypen

Sådan är du:
Som person känner du igen dig i både protein- och blandtypen; vissa delar hos dig är proteintypen, andra är kolhydrattypen. Du beskriver dig ofta som en ganska normal person, varken särskilt utåtriktad eller introvert.

På ett sätt är det fantastiskt att tillhöra blandtypen, eftersom du har det bästa både från protein- och kolhydrattypen. Men det innebär också att du kan utveckla båda typernas problem. Blandtyper som är obalanserade kan å ena sidan utveckla trötthet och/eller depression, å andra sidan hyperaktivitet, nervositet, oro, ångest.

Typiskt för dig är att du inte har något matsug. Din aptit är normal, varken särskilt stark eller svag. Men om du inte visar hänsyn till din kroppstyp kan du utvecklas till antingen en proteintyp eller en kolhydrattyp med kraftigt sockersug.

Du mår ofta bra på all typ av mat och har sällan viktproblem. Men den frihet som det kan innebära att kunna äta – och må bra – av det mesta, kan också övergå till ett ensidigt ätande med risk för övervikt.

Om du svarar ja på följande frågor är du sannolikt en Bland-typ:

1. Det mesta jag äter får mig att må bättre och lindrar min oro.

2. Min aptit vid frukost är normal. Jag tänker varken på den som särskilt stark eller särskilt svag.

3. Jag har ingen särskild efterrätts-favorit. Jag känner för olika saker olika dagar.

4. Jag somnar bra oavsett om jag äter något innan jag går och lägger mig eller om jag inte äter något.

5. Jag mår inte alltid bra av att äta sötsaker utan att ha ätit något annat före. Det ger mig en obehaglig känsla eller skapar ett behov av att äta mer.

Ät så här:
Blandtypens mathållning är den mest liberala, eftersom det är en blandning av protein- och kolhydrattypen. Det betyder att du behöver ha god balans mellan proteiner, fett och kolhydrater. Det betyder att du bör se upp med att inte äta för mycket proteiner eller för mycket kolhydrater. Varje dag bör dina måltider innehålla mat från de olika grupperna i en och samma måltid. Balans är ett nyckelbegrepp för blandtypen; inte för mycket, inte för lite…

Du behöver äta mat från både proteingruppen och från kolhydratgruppen, varje dag och varje måltid. Se till att du inte kommer in i ovanan att äta ensidigt! Regelbundenhet är viktigt för dig.

Fördelningen kolhydrater och proteiner/fetter bör vara 50-50, det vill säga 50 procent kolhydrater och 50 procent proteiner och fetter. Hälften på tallriken ska utgöras av kolhydrater, hälften av proteiner och fetter.

Så här kan en måltid se ut:
1 skiva stekt eller kokt hälleflundra med peccorinoost, ångkokt broccoli, ratatouille på squash och lök.

Proteiner som är särskilt bra för dig:

Kött: inälvsmat, paté, nötkött, kyckling, anka, gås, skinka, fläskkött, njure, lever, lamm, kalkon, kalv

Fisk, skaldjur: ansjovis, sill, musslor, sardiner, krabba, hummer, makrill, ostron, räkor, tonfisk, lax, hälleflundra, flundra, torsk, gös, forell, sjötunga, flundra, rödspätta,

Mjölkprodukter: ost, färskost, grädde, ägg, kefir, mjölk, yoghurt, tofu, torkade bönor, linser

Nötter, mandlar: alla är OK.

Kolhydrater som är särskilt bra för dig:

Spannmål: råris, bovete, majs, korn, råg, couscous, havre, dinkel, korngryn, vete.

Grönsaker: sparris, bönor (färska), blomkål, selleri, champinjoner, spenat, kronärtskockor, morötter, ärter, squash, tofu, linser, baljväxter potatis, pumpa, sötpotatis, rödbetor, majs, aubergine, rädisa, squash, tomater, vattenkrasse, broccoli, brysselkål, kål, gurka, vitlök, lök, persilja, lök, grön sallad av alla slag.

Frukter: alla är OK.

Fetter som är särskilt bra för dig:

Smör, kallpressade oljor, särskilt olivolja; dock utan överdrift.

Källförteckning:

– The Metabolic Typing Diet, William Wolcott and Trish Fahey, Broadway Books

– Protein Power, Michael R Eades and Mary Dan Eades, Bantam Books

– Protein Power Lifeplan, Michael R Eades and Mary Dan Eades

– Näring och mental hälsa, Johanna Falk, qi2balance AB, Täby


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…