Annons

Annons

Så talar du med barnen om terrordåd

Så talar du med barnen om terrordåd

Sweet child on her mothers chest

Att tala om tuffa saker med barnen kan kännas otroligt svårt, men är ändå viktigt att göra om barnen inte är för små. Liv Svirsky, legitimerad psykolog och psykoterapeut, tipsar om vad du som förälder bör tänka på.

Ännu en gång fylls tv-sändningar och tidningar av ytterligare vansinnesdåd. Som förälder kan det vara svårt att veta hur du ska tala om dessa tragedier med barnen, eller om man helt enkelt ska undvika ämnet helt och hållet.

Annons

Enligt Liv Svirsky, legitimerad psykolog och psykoterapeut, bör du som förälder anpassa informationen efter barnens ålder. När det gäller barn i dagisåldern bör du däremot hålla dig från att berätta något, så länge de inte själva frågar något eller råkat se något tv-klipp som skrämt dem.

Gilla MåBra på Facebook

– Om du ska prata med små barn om dessa ämnen, låt dem själva visa vilken nivå de vill prata på. Lyssna på deras frågor och svara på frågorna, så att du inte berättar mer än vad de faktiskt uppfattat. Det är också viktigt att få små barn att förstå att de allra flesta människor är snälla, säger Liv Svirsky.

Liv understryker även att det är viktigt att hålla de små barnen borta från blodiga bilder.

När det kommer till äldre barn som går i högstadiet och gymnasiet är det däremot viktigt att tala om alla dessa vansinnesdåd. Med barn i gymnasieåldern kan man i princip prata med som om de vore vuxna tipsar Liv, medan barn i hög- och mellanstadieåldern kan behöva mer anpassad information utifrån deras kunskaps- och utvecklingsnivå. De kan också behöva få höra att det finns människor som mår psykiskt dåligt, att det finns kriminalitet och terror, men att det inte finns någon anledning att vara rädd. 

– Eftersom äldre barn kan läsa om alla terrordåd själva är det viktigt att man talar med dem om det. Barn i den här åldern känner sig ofta tryggare av att pratar igenom jobbiga händelser hemma. Däremot är det viktigt att hålla sig borta från generaliseringar, berättar Liv.

Av Margareta Gotthardsson, femina.se

Foto Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…