Annons

Annons

Så slipper ni vinterkräksjukan

Om en i familjen blir magsjuk blir övriga familjemedlemmar lätt och snabbt också sjuka.

Vinterkräksjukan är en av de vanligaste magsjukdomarna i Sverige. Men det finns sätt att slippa smitta, MåBra listar hur.

Vinterkräksjukan orsakas av ett calicivirus och är väldigt smittsamt och kan spridas genom kontakt, mat och dryck. Kräks man mycket kan till och med viruset spridas genom luften. Det är därför inte så konstigt om hela familjen drabbas av eländet.

Förebygg att drabbas så här:

1. Tvätta, tvätta, tvätta

Annons

Det låter kanske självklart men det går inte att säga det en gång för mycket, var noga med handhygienen! Tvätta din (och barnens) händer efter toalettbesök samt innan och efter mat. Se också till att hålla handfat och tvättkranar rena och dra ett extra tag med trasan på dörrhandtag och toasitsen.

Gilla MåBra på Facebook

2. Håll god livsmedelshygien

Se till att alltid ha rent och fräscht i köket så bakterier inte frodas i maten. Skärbrädor, arbetsbänkar, kyl och frys ska alla hållas rena.

3. Skippa buffén

Undvik bufféer där många kommer i kontakt med samma mat. I magsjuketider är dessa riktiga bakteriespridare.

4. Undvik stora folkgrupper

I juletider blir förstås de här rådet svårt att ta till. Men i den mån som går bör ni undvika trånga varuhus och gallerior. Varför inte shoppa julklappar på nätet?

5. Peppar, peppar ta i trä?

Att svälja vitpepparkorn är ett populärt sätt att slippa kräksjukan på. Det finns inga direkta vetenskapliga bevis för att det fungerar men det kan bli en så kallad placeboeffekt. Man tror att det ska funka och så gör det det!

Om den ändå slår till…

1. Stanna hemma

Ge er inte ut på äventyr om ni blivit sjuka! Man bör vara frisk minst två dagar innan man går tillbaka till jobb, skola och förskola.

2. Dela mindre

Om en i familjen blivit sjuk, undvik att använda samma toalett (om ni har flera) och ge den sjuka egen handduk, egen handsprit och eget porslin. Om hushållet bara har en toalett var supernoga med hygienen så fort den använts.

3. Ta en paus från köket

Hantera inte mat om du blivit sjuk. Viruset kan spridas via maten.

Om ni inte blir bättre, sök vård!

Källa: Föräldrar och Barn

AV: Izabella Falck
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…