Annons

Annons

Så ska du cykla för maxad förbränning

Hur trampar man sig till bäst förbränning? Vår motionsexpert har svaret!

Fråga: Jag tränar en hel del spinning och har en fråga gällande förbränningen under passen. Vad bränner mest fett: korta, snabba intervaller eller långa, medeltuffa pass? Finns det något annat jag ska tänka på för att få bättre effekt av passet?

Annons

/Karin

Svar: Du funderar kring fettförbränning under passen, men jag undrar om den egentliga frågan är: Hur ska jag spinna för att gå ner i vikt?
Fettförbränning är nämligen inte samma sak som viktnedgång. Du kan gå ner i vikt utan att bränna fett, i stället är det antalet kalorier som är intressant. Var kalorierna, det vill säga energin, tas ifrån – fett eller kolhydrater – spelar mindre roll.

Gilla MåBra på Facebook

Långa pass med lägre intensitet förbränner fler kalorier under själva passet, men har nästan ingen efterförbränning. Tränar du däremot snabba och mer krävande intervallpass bränner du mindre under själva passet, men får en ökad efterförbränning efter passet. Så det kan nästan gå jämnt ut.
För att göra av med så många kalorier som möjligt gäller det att träna så länge som möjligt på en hög belastning.

Det gör du så här:
På moderna spinningcyklar finns ofta en wattmätare. Watt är den effekt du får ut när du trampar, ju högre watt desto tuffare. För att få mest ut av din cykling är det därför bra att hålla koll på wattmätaren. Du kan välja att trampa snabbare eller att belasta mer för att öka wattalet och därmed förbränningen. Den sammanlagda tiden på ett högt wattal, det vill säga hög belastning, är det som är avgörande för förbränningen.

Varva gärna korta och långa spinningpass. För ensidig träning brukar bli tråkig och då tappar man lätt motivationen till att träna. Se i stället till att öka dina wattal när du tränar och variera din träning.

/Sofia

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…