Annons

Annons

Så ska du äta för att somna snabbare

Ligger du och stirrar upp i taket om kvällarna? Då kan det vara läge att se över din kost. Rätt mat under dagen kan nämligen få dig att somna dubbelt så snabbt.

Du har säkert hört de klassiska råden för att sova bättre – som att undvika kaffe, skippa träningen sent på kvällen och stänga av TV:n en timme innan du går och lägger dig. Men ny forskning från American Academy of Sleep Medicine pekar på att din kost också kan spela en betydelsefull roll för dina sömnvanor.

Annons

Läs också: Därför ska du inte bädda sängen

Studien visar att det går nästan dubbelt så snabbt att somna om kvällarna (i genomsnitt 17 minuter istället för en halvtimme) om vi äter mat rik på fibrer och protein, med ett lågt innehåll av mättat fett.

Gilla MåBra på Facebook

Personer som äter mycket mättat fett, socker och andra snabba kolhydrater tar inte bara längre tid på sig att somna utan får också sämre återhämtning av sin sömn, eftersom de vaknar oftare under natten.

Läs också: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Kosten som sömnforskarna rekommenderar stämmer väl överens med Livsmedelsverkets rekommendationer – att vi ska äta mycket fullkorn, frukt och grönsaker samt magert protein, såsom fisk och baljväxter. Riktlinjerna avråder från att äta mycket vitt socker och mättat fett från bland annat smör och rött kött.

Artikeln publicerades ursprungligen på femina.se

Mer hos femina.se:

8 smarta knep mot sömnlöshet
11 otippade skäl till att du alltid är trött
6 saker dina drömmar försöker säga dig

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…