Annons

Annons

Så sänker du blodtrycket – utan medicin

Omkring 1,5 miljoner svenskar lider av ett för högt blodtryck. Tillståndet ökar bland annat risken för stroke, hjärtinfarkt och försämrad blodcirkulation i benen. Många har dessutom högt blodtryck utan att veta om det,  eftersom det inte finns några tidiga varningssignaler.

Annons

Högt blodtryck är ett utbrett hälsoproblem. Men det finns enkla knep att ta till för att både förebygga och sänka ett förhöjt tryck.

Enklast är att regelbundet mäta trycket på vårdcentralen. Börjar det peka uppåt behöver det inte innebära omedelbar medicinering, det finns enklare sätt att hålla blodtrycket på sund nivå. Här är några metoder som kan hjälpa.

Gilla MåBra på Facebook

Motion

Regelbunden motion har många hälsofördelar.  Ökad cirkulation, bättre syresättning och minskad vikt är några av dem. Ditt blodtryck höjs under själva aktiviteten, men sänks, och håller sig på en lägre nivå längre, när du vilar efteråt.

Rökning

Nikotinets nervstimulerande effekt ökar blodtrycket. Detta i kombination med cigaretternas giftiga tjära och kolmonoxid skapar en av vår tids värsta hälsobovar. Har du inte fimpat redan så gör det nu!

Stress

En psykisk stress får ofta fysiska konsekvenser, inte sällan i form av högt blodtryck. Se över din livssituation och fundera på vad som stressar dig – och vad som får dig att varva ner. Långvarig stress är aldrig bra!

Salt

Det finns flera studier som pekar på ett samband mellan högt saltintag och högt blodtryck. Livsmedelsverkets råd är att det dagliga intaget ska ligga på max 6 gram salt för kvinnor, och 7 gram för män. Man har dock som långsiktigt mål att sänk konsumtionen till 5 gram per dag. Att själv kontrollera saltkaret är enkelt, men glöm inte att läsa innehållsdeklarationen på halv- och helfabrikat. Där kan det finnas onödigt mycket salt.

Vitlök

Den smakrika löken ger inte bara pastasåsen rätt karaktär.  Vitlök är mycket rik på allicin, ett ämne som har starka antiseptiska egenskaper. Forskning visar också att regelbundet intag av allicin sänker blodtrycket.

Tillskott

Har du allt ovanstående under kontroll kan du prova vitaminer och mineraler som sägs ha en positiv effekt på förhöjt blodtryck. C-vitamin, magnesium och kalcium är några exempel. Välj kost som är rik på dessa mineraler och vitaminer, tilll exempel frukt, gröna grönsaker och mejeriprodukter. Att ta dem som tillskott, till exempel multivitamintabletter,  är ett annat alternativ.

Källor: Prevention, Vårdguiden, Sveriges Radio

Av: Jennie Sandberg
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…