Annons

Annons

Så reagerar kroppen när du fimpar för gott!

Ligger ett nyårslöfte om att bli fri från rökning och pyr någonstans? Gör slag i saken, kroppen tackar dig redan efter 20 minuter!

Fimpa cigaretten för gott och fira hälsovinsterna resten av livet!

Att skippa cigaretterna har mängder med hälsofördelar. Men visste du att din kropp reagerar inom en halvtimme efter du släckt din sista cigarett?

Annons

Efter 20 minuter
Redan efter 20 minuter sjunker blodtrycket och pulsen till det normala, samtidigt ökar kroppstemperaturen i händer och fötter till en normal nivå.

Efter 8 timmar

Kolmonoxid-nivåerna sjunker till det normala i blodet samtidigt som syresättningen av kroppen normaliseras. Nu har också andedräkten blivit som vanligt igen!

Efter 24 timmar
Varje cigarett påskyndar åldrandeprocessen, en trend som du just har avbrutit! Redan nu har du exempelvis minskat risken att drabbas av hjärtinfarkt.

Efter 48 timmar
Efter två dygn har ditt smak- och luktsinne förbättrats märkbart. De omåttliga nervändar som skadats av rökningen börjar reparera sig själva igen.

Efter 72 timmar

Dina luftvägar får lättare att andas och halsmuskulaturen slappnar av. Samtidigt förbättras lungkapaciteten och du kan lättare ägna dig åt fysisk aktivitet.

Efter 3 veckor – 3 månader
Blodcirkulationen har ökat ordentligt och det blir allt enklare att motionera. Din lungfunktion har dessutom förbättrats med upp till 30 procent.

Efter 1-9 månader

Nu besväras du allt mindre av hosta, trötthet, andfåddhet och nästäppa. Kroppens samlade energinivåer har ökat och nya flimmerhår växer ut i lungorna, det gör kroppen bättre rustad mot förkylningar.

Efter 1 år
Nu är risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom halverad jämfört med förutsättningarna hos en person som fortfarande röker!

Blev det något nyårslöfte i år?

Loading ... Loading ...

Källa: Lommelegen.no

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…