Annons

Annons

Plitor eller torr? Så reagerar huden på din diet!

Det är inte bara vågen som reagerar på din diet. Din hud kan också förändras – radikalt dessutom! MåBra synar tre polulära dieter och dess effekt på huden.

 

Det du stoppar i dig påverkar hela dig. Även din hy!

Det du stoppar i dig påverkar hela dig. Även din hy!

Skippar du kolhydrater?

Enligt amerikanska forskare ger höga insulinnivåer en hormonell obalans i kroppen, något som på sikt kan ge både finnar och hudutslag.

Annons

Färre kolhydrater ger minskar nivåerna av insulin i blodet och kan på så sätt bidra till en sundare hy.

Gilla MåBra på Facebook

Dessutom kan en low carb-diret minska utsöndringen av stresshormonet kortisol, något som kan minska uppkomsten av inflammerade porer och kvisslor.

En ytterligare bonus är de grönsaker och den fisk du äter mer av istället. Det ger dig mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter – vilket motverkar ett förtida åldrande samt ger liv och lyster till glåmig hy.

Men se upp för köttet. För mycket processade charkprodukter och rött kött ökar mängden fria radikaler, de ovälkomna restprodukter som orsakar både sjukdom och påskyndar hudens åldrande.

Ät mer av fisk och magert kött från exempelvis fågel istället.

… eller duckar du för fettet?

Försöker du istället minska ner på fettet genom att äta mindre av animaliska fettkällor? Genom att dricka mindre mjölk och feta köttprodukter minskar du uppkomsten av de fria radikalerna. Och så långt är allting bra!

Men huden behöver fett för att må bra. Glöm inte sunda fettkällor som olivolja och nötter, det ger en viktig boost av bland annat viktiga antioxidanter. Det hjälper också huden att ta till sig fettlösliga vitaminer, som stärker cellerna och motverkar uppkomsten av rynkor.

Vegetarisk väg till vacker hy

Ofta ersätts köttet av en större mängd grönskaker eller mättande fullkornsprodukter. I båda fallen jublar huden av tacksamhet, som får både antioxidanter och färre fria radikaler på kuppen.

När proteinkällorna är vegetariska kommer också en mängd andra näringsämnen med på köpet. Bönor ger dig exempelvis zink, som kan motverka rodnader.

Du som har problem med återkommande blemmor och utslag kan se över mängden mejeriprodukter du äter, eftersom stora mängder kan påverka huden negativt.

För att hålla fuktbalansen kan du istället se till att äta linfrö, oliver och oljor som håller huden mjuk och smidig.’

Källor: Webmd, kk.no och CNN

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…