Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så påverkas din kropp när du går i högklackat

08 dec, 2016 
Så påverkas du av att gå i högklackat.
Hur snyggt är det inte med ett par klackar till jeansen, kjolen, klänningen – ja, allt? Men det är inte naturligt för din kropp och går du i stiletterna ofta kan det få smärtsamma konsekvenser.
Annons

Blåsor, ömma tår – och skammen varje gång du vinglar till i de där stilettklackarna är vad många av oss ändå står ut med för att visa upp spirorna på bästa sätt. ”Vill man vara fin får man lida pin”, heter det ju. Men forskare skulle säga åt oss att lämna klackarna hemma – för gott.

Nog vet vi redan att klackarna kan vara farliga om vi inte kan hantera dem – inte minst en decembernatt efter några glas vin på gamla stans kullerstensgator… Men det är inte fallrisken som oroar läkare och forskare mest. Allt från muskler till leder och skelett påverkas.

Läs också: Expertens bästa tips för knäsvaga

En studie från 2012 visar att kvinnor så unga som 20 år redan hade fått förändringar i sin gång av att bära högklackat, även när de sedan gick utan klackar. Vana klackbärare hade också kortare vadmuskler än de som sällan eller aldrig hade högklackat, vilket lägger större påfrestning på musklerna i varje steg. Eftersom längre muskler ger möjlighet till effektivare gång, så kan de som går i högklackat uppleva att de känner sig trötta snabbare.

Annons

Som om det inte var nog påverkar klackarna även vår hållning, felbelastar benen i fötter och fotleder, påfrestar knälederna och gör senorna kring knät stelare.

Hört talas om hammartå eller artros? Det är problem du kan få av att gå i högklackade skor med lite utrymme för tårna.

Men vem har lust att tänka på knäsenor och artros när det vankas fest?

 

Här är en bild som illustrerar några av nackdelarna med högklackat:

Skärmavbild 2016-12-08 kl. 11.46.56

Källa: Medical Daily

 

Läkaren förklarar: Allt du behöver veta om artros

artros

Läs också: Läkaren förklarar: Allt du behöver veta om artros

 

Annons