HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så påverkas barnen av berusade vuxna under julen

06 dec, 2018 UPPDATERAD 15 nov, 2022
Vuxna som dricker alkohol vid jul och ett ensamt barn.
Julen är barnens högtid. Ändå upplever många barn julen som en otrygg tid. Dimmig blick, fumlande händer, gälla toner och oberäkneliga reaktioner. Här är några viktiga tankeställare inför de stundande högtiderna.
Annons

fråKerstin Larsson arbetar som kurator på Bona Via i Göteborg, en mottagning som hjälper barn vars föräldrar är beroende av alkohol, narkotika eller läkemedel. Så illa är det som tur är inte för alla barn, men under högtider kan det lätt bli mycket alkohol i många familjer. Därför bör även du som tycker att några glas vinglögg och en whiskey ”inte är så farligt” läsa det här.

– Alla barn tycker att det är obehagligt med berusade vuxna. Jag kan inte tala om för vuxna människor hur de ska göra, men julen en laddad högtid – en helg som de flesta av oss också tycker är barnens högtid. Det om något är en anledning att ta sig en funderare och se sin alkoholkonsumtion ur ett barnperspektiv, menar Kerstin Larsson.

Julvärdar vi minns - från 1959 till 2022

Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Vad är det barn uppfattar som obehagligt när vuxna är berusade?

– Barn tycker det är skrämmande när vuxna växlar personlighet. Man tror kanske inte att det märks så mycket när man druckit ett par glas, men för barn blir det obehagligt.

Annons

Om en förälder dricker för mycket

Cirka 400 000 barn lever med föräldrar som har ett missbruk eller grovt riskfyllt drickande – men under storhelger ökar antalet barn som råkar ut för alkoholens baksidor drastiskt.

  • Det är lätt att tänka att någon annan, som kanske står barnet närmare, redan har reagerat och agerat. Det är inte alls säkert - och därför är det viktigt att du gör det.
  • Våga fråga hur barnet har det och stanna upp för att verkligen lyssna in.
  • Vet du inte vad du ska säga? Börja med ett “hej” och ta det därifrån.
  • Ofta känner barn skuld för att vuxna dricker och kan tycka att det är svårt att prata om situationen. Det är inte säkert att de vill berätta direkt, därför är det bra om du visar att du finns kvar och fprtsätter bry dig och att du ställer frågan igen.
    Källa: Barndom utan baksmälla

Vad är det i våra beteenden som barn uppfattar, men som vi själva kanske inte lägger märke till?

Det är subtila förändringar, men som är olustiga för barn. Vi får en annan blick, släpper på våra gränser, skrattar högre, rör oss annorlunda, säger saker vi inte brukar. Vi blir oberäkneliga. Och bland går det ju tyvärr så långt att man sluddrar och vinglar.

– En annan viktigt aspekt är att uppmärksamheten på barnen minskar och vi sätter våra egna behov före deras. Många tar vuxenperspektivet, ”jag dricker ju bara si eller så mycket, vad kan hända” men det tycker jag är fel angreppsvinkel. Det bästa man kan göra innan man tackar ja till ett glas är att tänka sig själv hur det är att vara liten i en sådan miljö – och i synnerhet hur det är att vara barn på jul med berusade föräldrar och andra vuxna runt omkring sig. Det blir ju minnen för barnen.

Annons

”Barn kan inte skilja på om du tar ett glas eller flera”

Barn lär sig snabbt att sätta samband mellan glasen, doften och ljudmiljön och de vuxnas reaktioner. Det kan utlösa jobbiga minnen och skyddsmekanismer redan på en tidig nivå.

– Vi arbetar ju med barn som levt med alkoholmissbruk i familjen, och om den ena föräldern har alkoholproblem eller om barnet upplevt trauma kring alkohol, tycker jag det är ännu viktigare att göra alkoholfria val, och framförallt att den andra föräldern är helt nykter. Barn kan inte skilja på om du tar ett glas eller flera, de ser bara glaset i din hand eller känner doften, så triggas associationerna och känslorna igång, menar Kerstin Larsson.

Hur bör man agera om man är i sällskap där man tycker att vuxna dricker olämpligt mycket i närheten av barn?

  1. Säg det du ser och upplever för både egen del och för barnens del.
  2. Var inte rädd för att säga ifrån.
  3. Prata med barnet om vad de upplevt.

En bra måttstock för dig som är förälder är: ”Drick inte mer än vad du skulle vilja att en barnvakt gör när de har hand om dina barn”.

3 tips för en vit jul

Det finns många goda anledningar att fira en vit jul, inte minst för barnens skull. Här är tre enkla tips från Nämndemansgården för vad du kan säga och hur.

  1. Våga lyfta frågan. Sannolikt är det inte bara du som funderar på en vit jul, allt fler väljer att fira utan alkohol. Men någon måste vara den som tar upp frågan.
  2. Var tydlig. Säg till i god tid och var tydlig när du ifrågasätter alkoholkulturen. Föreslå alkoholfria alternativ istället, utbudet är väldigt stort numera, både på systembolaget och i vanliga mataffärer.
  3. Tjat är oacceptabelt. Den som väljer en alkoholfri jul ska inte utsättas för tjat om att "ta en liten snaps bara", eller "en liten skvätt julöl i glaset".

Bildkälla: TT/Shutterstock

Annons