Annons

Annons

Så överlever du julmånaden – utan att gå upp i vikt

Glöggbjudningar, adventsmys och godisbord. December brukar vara mardrömsmånaden för alla som vill hålla midjemåttet i schack. Här kommer tipsen för att inte tappa fotfästet.


Julborden och glöggfesterna avlöser varandra under december. Kaloristinn mat varvas med mycket alkohol. Och den mörka, kalla årstiden gör att vi rör på oss för lite.  Inte undra på att många får viktpanik efter helgerna.

Annons

Men med lite smart planering kan du klara av decembers alla firanden utan att lägga på dig i vikt. Här tipsar kostexperten Ola Lauritzson om hur du navigerar mellan skinkan och is-chokladen för att gå stärkt genom helgerna.

Gilla MåBra på Facebook


1. 16:8-metoden:
Vet du med dig att det kommer att bli stora middagar med familjen är 16:8 ett effektivt verktyg. Genom att begränsa ätfönstret till åtta timmar på dagen så minskar du risken att det totala kaloriintaget blir för stort under dagen.

 

2. Glögg mot glühwein: Glögg innehåller stora mängder med socker som tillsammans med alkoholen gör det till en riktig viktfälla. Testa istället att smaksätta rött vin med kanel, nejlika och lite honung så får du ett hälsosammare alternativ. Gör samma sak med andra maträtter och drycker – fråga dig om det finns något bättre alternativ att byta mot.

 

3. En servering: Risken med julbord är inte nödvändigtvis att all mat är onyttig – utan att vi äter på tok för mycket. Istället för att gå de 3-4 varven runt Julbordet så begränsa dig till en servering. Välj ut det du tycker är godast – du behöver inte äta av allt.

 

4. Tankenöt: Gör en tankeövning där ska försöka komma ihåg allt du ätit och druckit under dagen. Då kommer du automatiskt att börja registrera om du tar tre eller fyra bitar av ischokladen. Resultatet är alltid att vi äter mindre än vad vi annars hade gjort.

 

5. Passa på: Träningen blir ofta lidande under vinterhalvåret. Ansträng dig därför extra mycket för att verkligen röra på dig lite extra. Bestäm dig till exempel för att gå till festen, även om det innebär att du behöver ta med ombytesskor och en extra halsduk.

 

6. Julsnapsen: Alkohol, oavsett dess form, innebär att vi skjuter upp fettförbränningen till dess att kroppen brutit ner alkoholen. En normalperson förbränner ca 2 cl starksprit per timme (det styrs av ett särskilt enzym i levern). Under den tiden sker i princip ingen fettförbränning. Ett glas vin innehåller motsvarande 4 cl starksprit. En stor stark, ca 6 cl. Bara vetskapen om detta kan innebära att vi tänker efter lite extra.

BILD: Thinkstock

 

Håll koll på julmaten med vår smarta kaloritabell!

Visst ska du unna dig av julens goda – men med lite koll på kaloriinnehållet kan du göra smarta val!
Vattnas det i munnen när du ser chokladasken, julglöggen och alla godsaker? Varsågod och ta för dig! Det är helt okej att njuta av julens alla läckerheter. Men för dig som vill hålla koll på kalorierna har vi tagit fram en kaloritabell över julens favoriter.
Läs mer: Håll koll på julmaten med vår smarta kaloritabell

 

Smalbaka julens godsaker – 23 smarriga recept!

Något av det bästa med julen: allt smarrigt julgodis!

Adventssäsongen behöver inte vara en enda lång fett- och sockerfrossa – här är MåBra:s goda och smala recept på julgodis! Du kommer inte att sakna de extra kalorierna…
Läs mer: Smalbaka julens godsaker – 23 smarriga recept!

 

Frisk och slank med julens kryddiga smaker!

kanel-anis

De inte bara doftar och smakar gott och skapar julstämning – de har även massor av hälsosamma egenskaper. Så ät och njut!
Läs mer: Frisk och slank med julens kryddiga smaker!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…