Annons

Annons

Så överlever du att umgås med släkten i jul

Känner du fasa, snarare än längtan, inför julhelgen? Lugn, du är inte ensam. Här tipsar vi om hur du överlever julafton med släkten.

Ifall du undrar om det är normalt att INTE se fram emot julen och att umgås med nära och kära är svaret: JA!

När människor ska umgås under samma tak en längre tid är det lätt at någon skär sig. Inte minst eftersom släkt har en förmåga att veta mycket om varandra – utan att för den saken skull känna varandra särskilt väl. Gamla historier och minnen dras upp, och inget säger att man måste tycka likadant bara för att man är släkt. Dessutom är julen ett tillfälle när vi har höga förväntningar, allt ska vara perfekt – från skinkan till klapparna.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Julafton är med andra ord ett perfekt recept för ångest, friktion och besvikelse.

En god idé är att planera in några aktiviteter för dagen. Kanske lite snögubbsbyggande eller att klä granen eller ordna en skattjakt för barnen.

Läs också: Så gör du slut med en familjemedlem

En dålig idé däremot är att kräva att alla måste vara med på ALLT. Det bäddar för bättre gemenskap om man kan ta pauser från varandra också. Den som inte vill vara med och spela monopol kanske kan ta med partnern på en liten julpromenad runt kvarteret? Och de som är fruktansvärt trötta på Kalle Ankas jul kan ju värma lite glögg åt sig själva och prata i mindre grupp ett tag. Inget säger att alla inte kan umgås igen senare. Kvalitetstid heter det, inte kvantitetstid – av en anledning.

 

Sedan kan det förstås ändå blossa upp livliga diskussioner kring matbordet. Här är det läge att tänka sig för – är det verkligen värt att elda upp din morbror med de märkliga politiska åsikterna ännu mer? Även om han har fel? Men blir det trots allt en hätsk stämning, se då till att det inte blir personligt. Sårar du någon är det svårare att bara ruska av sig och gå vidare. Ta ett djupt andetag och försök byta samtalsämne istället.

Källa: Health

Foto: Shutterstock

 

Måste jag fira jul med min syster?

Syskon kommer inte alltid överens

Läs också: Måste jag fira jul med min syster?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…