Annons

Annons

Så kombinerar du maten för maximal näring

Vill du få i dig så mycket näring som möjligt? Genom att mixa maten rätt kan du öka hälsoeffekterna – häng med på en lektion i mat-matematik!

Bacon och C-vitamin är två exempel på bra matkombinationer.

När vissa matprodukter kombineras med varandra kan resultatet bli dubbelt upp i näringsupptag. Men det kan också vara tvärtom: Om man kombinerar ”fel” livsmedel kan de slå ut varandra eller förstärka den onyttiga effekten.

Annons

En ny studie visar till exempel att kaffe, som i vanliga fall är rena rama hälsodrycken, höjer blodsockret efter en fet måltid till samma nivåer som hos en person med diabetes. Att skölja ner en brakmiddag med kaffe gör alltså frossan värre.

Gilla MåBra på Facebook

I Måbra nr 9 kan du läsa mer om studien och om kombinationerna som du ska undvika när du vill maximera näringsintaget. Här är tre exempel på det omvända: Tre super-kombos där 1+1 blir 3

Yoghurt + fibrer

Kostfibrer, till exempel i form av frukt och grönt, fungerar som föda för levande bakteriekultur, som bland annat finns i yoghurt. Fibrerna hjälper alltså nyttiga bakterier att trivas bättre i tarmen och det gör att din mage fungerar bättre.

Järngryta + vinäger

Om du lagar mat i järngryta, kombinera gärna ingredienserna med en skvätt vinäger. Vinäger och andra syrliga livsmedel hjälper till att lösa ut järn ur själva grytan.

Bacon + C-vitamin

När du äter hårdstekt mat som innehåller nitrat, till exempel bacon och vissa andra charkvaror, får du i dig nitrosaminer. De misstänks orsaka cancer. Genom att kombinera C-vitamin och till exempel bacon kan du se till att det inte bildas lika mycket nitrosaminer i magsäcken.

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…