En del av

Så klarar du en förlossning i bil – barnmorskans bästa råd

22 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
föda i bilen
Vad gör man om man inte hinner till sjukhuset när barnet väljer att komma ut? För många är en ofrivillig förlossning i bilen bland det värsta de kan tänka sig, men för flera kvinnor är det tyvärr även verklighet. Vi frågade barnmorskan hur man ska agera i situationen.
Annons

Förlossningsavdelningen i Sollefteå stängdes tidigare i år och kort därefter kom flera rapporter om förlossningar i bilar. En kurs i bilförlossning hölls för blivande föräldrar, vilket väckte stor kritik i hela landet. Även på andra orter har barn fötts i vägkanten eller i bilen, ibland på grund av att förlossningskliniker varit fullsatta och tvingats hänvisa mammor till andra kliniker.

Hur kan man förbereda sig och hur ska man agera om man riskerar att föda sitt barn i en bil? MåBra frågade Maj Rydström, barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm och aktiv inom Föda utan rädsla, om hennes bästa råd för blivande föräldrar som riskerar hamna i den extrema situationen.

Ska ni köra långt kan ni förbereda er för det värsta med torra handdukar, en värmande filt, en vattenflaska och en plastpåse, menar barnmorskan. Befinner ni er i bilen och den födande känner att hon behöver börja krysta ska ni parkera och försöka hålla bilen varm genom att inte öppna dörrarna i onödan. Det första en partner eller vän ska göra är att ringa till förlossningskliniken.

Annons

– Man ska alltid ringa förlossningen. Då kan en barnmorska guida en om man är hemma ofrivilligt eller är i bilen. Barnmorskan kommer även se till att ambulans kommer om det behövs, säger Maj Rydström och fortsätter:

– Ha telefonen på högtalare och tänk på att behålla lugnet. När mamman vill krysta ska hon göra det i den takt hon själv känner för och i den ställning hon vill. Ofta kan det vara skönast att vara upprätt istället för att ligga ner. Glöm inte att andas lugnt.

Håll emot huvudet

Maj Rydström poängterar att förlossningen ska gå så långsamt som möjligt och att mamman därför själv kan hålla emot barnets huvud när det börjar skymta.

– Torka av barnet när det kommit ut och lägg sedan barnet på mammans bröst. Det är viktigt att barnet hålls torrt, varmt och nära mamman. Mammans kropp reglerar barnets temperatur och blodsocker, vilket gör att barnet hålls lugnt och friskt hos mamman.

I en överraskande och pressande situation, som en förlossning i bil trots allt är, kan det vara lätt att gripas av panik om det man förväntar sig inte inträffar.

Annons

– Tänk på att vissa bebisar inte skriker så mycket, de kan vara tysta om de kommer till mammans bröst direkt. Det är där de är hemma och där de blir lugna. Så länge barnet andas behöver man inte bli rädd. Det är även vanligt att barn är lila till färgen när de föds, det är inget farligt, säger Maj Rydström.

Moderkakan

Hur gör man med navelsträngen och moderkakan?
– Det bästa för mamman och bebisen är att man inte rör navelsträngen. När barnet föds tar den sitt första andetag och får syre genom luft istället för genom navelsträngen, vilket är en jättestor omställning. Dessutom finns en tredjedel av barnets blod kvar i moderkakan, så jag brukar rekommendera att inte klippa navelsträngen innan barnet fått i sig allt blod om man inte måste.

Ifall bebisen tömmer moderkakan på blod släpper den lättare från livmoderväggen, men Maj Rydström menar att ambulans oftast har kommit fram innan det sker. Om moderkakan mot förmodan kommer ut innan ambulans är på plats kan den läggas i en plastpåse.

Annons

I Sverige föds drygt 110 000 barn varje år, men någon statistik över exakt hur många av barnen som föds oplanerat utanför sjukhus finns inte. Det beror bland annat på att så länge moderkakan kommer ut på sjukhuset, registreras förlossningen som en förlossning på sjukhus, trots att barnet fötts på en annan plats. Men även om vittnesmålen kan kännas som många så är förlossningar i bil fortfarande ovanliga i Sverige.

– Det är en fruktansvärd sits som jag hoppas att ingen behöver uppleva, men det viktigaste i en sådan situation är att behålla lugnet, råder Maj Rydström.

Foto: Shutterstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons