En del av

Så hjälper du ditt barn att lyckas bättre i skolan – 8 tips

16 sep, 2017 
https://image.motherhood.se/image-2579955?imageId=2579955&width=1320&height=689
Thowe Wagner Larsson
mamma läser läxor med barnen
Som förälder vill du givetvis göra allt för att ditt barn ska lyckas så bra som möjligt i skolan och både lära sig nya saker och bli en god medmänniska. Här är åtta tips som du som förälder kan hjälpa till med.
Annons
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tipsBrand logo
Så hjälper du ditt barn att sova – 5 tips

Att lära sig nya saker varje dag kan vara svårt, speciellt för yngre barn. Givetvis är du som förälder mån om att hjälpa ditt barn att lyckas så bra som möjligt i sin kunskapsinlärning och för att göra det finns det en del tips att ta del av.

8 tips till att hjälpa ditt barn att lyckas i skolan

1. Lär ditt barn att misslyckas är okej – det är första steget till framgång

“Om man inte lyckas första gången är det bara att försöka igen. Och igen. Och igen.” För att ett barn ska våga testa sig fram behöver barnet dels förstå att det inte är farligt att misslyckas men också ha styrkan att fortsätta försöka tills det tillslut blir något barnet har lärt sig. Det finns olika sätt att hjälpa ditt barn att utveckla dessa två viktiga drag. Att lära barnet att spela schack är ett av dem. Schack kräver både disciplin och koncentration, två egenskaper som är viktiga även i klassrummet. Det lär också ditt barn att tänka några steg framåt i och med att hen måste planera sitt nästa drag.

Annons

Ett annat sätt är att berätta om dina egna erfarenheter. Barn vet inte att vägen till att lyckas sällan är spikrak utan ofta är kantad av misslyckanden på vägen dit. Genom att berätta om dina egna hinder och vad du har gjort för att komma över dem hjälper du barnet att se korrelationen mellan hård arbete och belöning.

Ett tredje sätt är att tidigt i ditt barns liv förklara att människor har olika talanger och att vissa är bättre än andra på särskilda saker. Föräldrar idag har en tendens att överdriva deras barns talanger vilket kan bli problematiskt för barnen senare i livet när de inser att de inte alls var så briljanta eller otroliga som de fick höra tidigare. Det är viktigt att vara positiv men också att ge ditt barn realistiska förväntningar.

2. Gör kunskapsinlärning till en rolig aktivitet

Om ditt barn ser kunskapsinlärningen som en syssla kommer hen troligtvis att tycka ämnet är hundra gånger jobbigare än vanligtvis. Gör det istället till en rolig aktivitet. Flera studier har bevisat att om du är på ett bra humör är det lättare att lära sig saker. Du blir mer engagerad, mer kreativ och mer villig att klara av en jobbig utmaning. Vad gillar ditt barn? Om ditt barn absolut inte vill sitta i köket kanske ni kan göra läxorna i soffan. Om ditt barn älskar helikoptrar kanske du kan involvera det på något sätt i läxläsningen. Var kreativ och försök skapa en positiv känsla kring inlärningen.

Annons

3. Tillåt ditt barn att följa hens passion

Det viktiga är inte att vara duktig på allt – utan att ha några saker man är riktigt duktig på. Om ditt barn visar intresse för ett särskilt ämne i skolan kommer barnet ha mycket lättare att lära sig och utvecklas inom det. Som förälder är det naturligt att bli orolig över de ämnen barnet inte har lika lätt för. Men om ditt barn visar stort intresse för till exempel språk eller idrott, var inte rädd för att uppmuntra det! Genom att tillbringa tid med ditt barn när hen utvecklas inom det särskilda området kommer du också få värdefulla insikter i hur ditt barn föredrar att lära sig och hur ditt barn tar till sig information. Dessa insikter kan du sedan använda för att försöka hjälpa ditt barn att omvandla de andra ämnena till mer intressanta för ditt barn.

4. Gör kunskapen relevant för ditt barn

Vi alla minns nog hur frustrerande det var att sitta i klassrummet och lära oss saker vi trodde att vi aldrig skulle få användning för. Fanns det något annat som var mer intressant ägnade vi oss hellre åt det. Dra lärdom av detta och försök göra övningarna relevanta för ditt barn. Beroende på hur gammal ditt barn är skiljer det sig åt, men ett barn förstår lättare att 2 + 2 = 4 om du använder färgglada legobitar som visualiserar det samtidigt och en tonåring förstår relevansen av procenträkning om du samtidigt förklarar hur det är att flytta hemifrån och hur månadshyra och bostadslån fungerar.

Annons

5. Addera lek så mycket som möjligt

Att barn älskar att leka finns det inget tvivel om. Spelifiering är ett nytt begrepp och enkelt förklarat innebär det att man blandar in lek i ett ämne som vanligtvis är ganska stelt eller svårt att ta till sig. Till exempel: Ett barn är inte särskilt piggt på att gå upp tidigt på morgonen för att sedan sätta sig vid ett bord och behöva göra tråkiga uppgifter som hen inte förstår vad hen ska få användning för. Genom att istället spela Alfapet eller Hänga gubben kan barnet lära sig fler glosor (om ditt barn är tillräckligt gammalt kan du testa på olika språk!) och öva sig på stavning.

Det finns dessutom flera appar och datorspel att ta nytta av när det gäller inlärning. All kunskapsinlärning är positiv, oavsett om den kommer från digitala verktyg eller analoga alternativ.

6. Lär ditt barn konsekvenser istället för straff

Lär ditt barn att förstå konsekvenserna av sitt agerande snarare än att ge dem straff. Ett exempel: En mamma sa lugnt och snällt till sin dotter att hon i framtiden bara tvättar kläder som ligger i tvättkorgen. Efter några dagar hade dottern inga rena kläder att ta på sig till skolan och hon var inte särskilt glad över att ha på sig smutsiga och skrynkliga kläder. Efter den erfarenheten kom hon ihåg att lägga sin smutstvätt i tvättkorgen.

Annons

Om du lär ditt barn att förstå konsekvenserna kommer kunskapen automatiskt. Straff kan istället leda till negativa följder som att sänka ditt barns självkänsla och få dem att tro att hot leder till produktivitet.

7. Lär ditt barn att kunna slappna av och stänga av skolan

Idag är det många barn och ungdomar som känner av stress och ångest. Genom att i tidig ålder lära ditt barn hur hen kan slappna av kommer du ge hen värdefulla verktyg för att senare i livet (och i skolåren) kunna fokusera och koncentrera sig fullt ut.

Att stänga av TV:n och ägna tjugo minuter varje kväll åt att läsa är bra aktiviteter som kan göra ditt barn lugn, men det är också viktigt att lära hen att kunna slappna av på egen hand. Enkla andningsövningar och även grundlig meditation är bra verktyg att lära ut och det finns både Youtube-videos och särskilda appar för att lära sig detta.

8. Föregå med gott exempel

Barn gör som vuxna gör – inte som de säger. Det är en vedertagen sanning men något som många föräldrar glömmer bort. Genom att agera på det sätt du vill att ditt barn ska agera kommer hen att lära sig att göra just det. Visa empati, ha stunder då ni bara slappnar av, visa mod, visa att du misslyckas men också att du vågar testa igen och umgås gärna med dem när de lär sig nya saker för att visa ditt eget intresse av kunskapsinlärning.

Källa: Schoolguide

Foto: TT

Annons