Annons

Annons

Så håller kärleksproffsen kärleken vid livDe är kärleksexperter och kära – i varandra. Betyder det att de har bättre sexliv och grälar finare än andra? Här är svaren.

Heléne Zachrison och Tord Olsson pluggade sig till ett mer harmoniskt förhållande.

Heléne Zachrison och Tord Olsson pluggade sig till ett mer harmoniskt förhållande.

När Heléne Zachrison mötte Tord Olsson på en sommarfest var det inte bara kärlek vid första ögonkastet. Frånskilda Heléne och evige ungkarlen Tord var också beslutsamma från början.

Annons

Den här gången skulle de lyckas!

Nyförälskelsen skulle inte följas av gnat, kommunikationsmissar och tynande sexliv. Deras relation skulle fortsätta vara lycklig – länge.

Gilla MåBra på Facebook

– Jag kände från början att vi hade samma grundinställning. Båda ville veta: Hur ska vi göra om vi vill fortsätta att ha det bra tillsammans? säger Tord, 4,5 år senare.

Tillsammans började de testa sig fram. De gick förebyggande parkurser, tantriska kurser, provade på Imago och Learning Love.  

Efter en tid började det stå klart vad som var viktigast.

– En del är erotiken och njutningen som vi utforskat mycket – det är en viktig del av att skapa en djup relation. Andra delen är kommunikation och närhet utan sex, säger Heléne.

Vad hanterar ni bättre i vardagen jämfört med i tidigare förhållanden?

– Mest fåniga saker, som när man är arg, sur och irriterad på den andra – vi vågar ta tag i det och har inga problem att be om ursäkt. Det finns ingen prestige, säger Tord och fortsätter:

– Vi har sex och njuter fast nyförälskelsen är över. Den kommer inte av sig själv när man sitter i tv-soffan, utan man måste erövra lusten.

Som exempel berättar de att de turas om att överraska varandra på fredagskvällarna. Senast kom Heléne hem och upptäckte att det doftade underbart av rökelse och att musiken strömmade ut ur högtalarna. Sedan tokdansade de till Faithless och efteråt blev det massage, hård, mjuk – och med en fjäder.

Ett annat exempel är när Heléne gav Tord en box med erotiska önskemål på små lappar i julklapp – om de skulle få det tråkigt…

Någon gång på vägen slog det Heléne och Tord att de skulle kunna använda sina kunskaper och idéer för att hjälpa andra. Den lilla boxen växte och blev till spelet Relationsboxen, med kul tips och övningar för par. Dessutom började de arbeta som parcoacher och hålla förebyggande kurser för par.

– Vi sysslar inte med krishantering. Grunden till vår rådgivning är att paret vill skapa en bättre relation och gå vidare med varandra, säger Heléne.

– Vi delar med oss av våra kunskaper och erfarenheter, sedan ger vi ett skräddarsytt ”friskvårdsrecept” till paret med kommunikations- eller närhetsövningar. Det är väldigt konkret.

Arbetet med par påverkar också deras egen relation. Ibland när de haft kurser känner sig Tord urlakad och behöver få tid för sig själv, medan Heléne snarare får mer energi och vill prata om det de varit med om.

– När jag blir berörd av par som kommer nära varandra kan det få min kärlek att flöda över till Tord. Då kommer vi också nära varandra, säger Heléne.

De sitter en liten bit ifrån varandra i soffan, men har hela tiden kontakt: En hand på ett ben, ögon som söker varandra.

Är ni lika harmoniska som ni verkar?

– Nä, vi är vanliga vardagsmänniskor som också går i gång på saker då och då, säger Tord och skrattar.

– Men vi har jobbat en hel del med oss själva, så vi har lättare att ta oss ur konflikter och kan snabbare återta balansen i relationen.

Vad bråkar ni om då?

– Städning! Jag älskar inte att städa och Heléne städar för ofta, säger Tord och skrattar

– Vi har kanske lite olika nivå för vad vi tycker är trivsamt, är Helénes version av saken.

Är ni någonsin rädda att ni ska göra samma misstag som i tidigare relationer?

– Visst har tanken dykt upp och det finns ju aldrig några garantier. Men jag är nog mer beredd att förlora nu. För jag vet att jag åtminstone har försökt, säger Tord.

Helénes och Tords kärlekspepp

Visa att ni uppskattar varandra! Sitt eller ligg nära varandra och ha ögonkontakt. Turas om att säga ”Vad jag uppskattar med dig är…” och berätta vad du älskar med din partner.

Läs erotiska noveller högt för varandra och låt er inspireras.

Avsätt kul tid tillsammans! Boka regelbundet date och turas om med ansvar för planeringen

Av Anki Sydegård

Läs mer: Experten: Par i jobb och kärlek – hur bra är det?

Vinn Relationsboken!

Vad småbråkar du om med din partner – pengar, barnuppfostran, städning? Och hur hanterar ni det? Skriv och berätta till [email protected] eller till Anki Sydegård, MåBra, Box 27710, 115 03 Stockholm. De tre bästa svaren får var sitt exemplar av Relationsboken av Gunilla Branzell och Ove Valodius.

Du kan även vinna spelet Relationsboxen. Klicka här för att komma till tävlingen.


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…