Annons

Annons

Så håller du drickandet på en bra nivå i sommar

Rosévinet flödar och ölen står på kylning. Frestelserna är många nu på sommaren och det blir lätt några glas mer än man hade tänkt sig. Med rätt stöd klarar de flesta av att återta kontrollen över sitt drickande utan att bli helnykterister.

Man kan lära sig att sätta korken i vinflaskan innan man har druckit upp hela, och man kan lära sig att bara dricka ett glas på festen. Detta även om man är en ”riskbrukare” som ofta tappar kontrollen och dricker mer än man hade tänkt sig.

Annons

– De allra flesta som dricker för mycket kan lära sig att dricka kontrollerat igen, bara man bestämmer sig för det, säger Sven Andreasson, professor och alkoholläkare på alkoholmottagningen Riddargatan 1 i Stockholm.

På mottagningen använder man metoden kontrollerat drickande. Tänket går stick i stäv med hur man tänkte tidigare. Då var helnykterhet den enda vägen. Studier har dock visat att det inte är så för alla. Den som har ett måttligt alkoholberoende kan lära sig att hantera alkohol på ett socialt sätt igen, bland annat genom att lära sig nya strategier för att hantera risksituationer på ett mer medvetet sätt.

– Det kan till exempel handla om att i förväg sätta upp mål för hur mycket man ska dricka på en fest i stället för att gå på autopilot och göra som man har gjort tidigare. Det kan också handla om att tänka ut repliker som hjälper en att hantera situationer där det förekommer alkohol. Man för även dagbok över sin konsumtion. Då blir det lättare att gå tillbaka och se var det brukar spåra ur, säger Sven Andreasson.

Behandlingen bygger alltså mycket på hemuppgifter, som att notera och skriva ner vinster med att inte dricka för mycket — till exempel att man är piggare och får mer gjort dagen efter. Den som vill kan få medicinsk hjälp:

– Numera finns det läkemedel som man kan ta bara vid de tillfällen man vet att man riskerar att dricka för mycket. Medlen minskar suget efter och kicken av alkohol.

Vissa patienter kommer själva fram till att det faktiskt är enklare att inte dricka alls än att alltid planera, fokusera och vara på sin vakt när det serveras alkohol.

– Priset för att få fortsätta dricka är för högt för en del. De vill bli kvitt upptagenheten kring sitt drickande och slutar därför helt.

”Kontrollerat drickande” är fortfarande ganska okänt i Sverige. Genom att avdramatisera synen på alkoholproblem hoppas man sänka tröskeln för att söka hjälp. Men fortfarande skäms många, kanske främst kvinnor, för att erkänna sitt problem. Skammen att vara mamma, maka och kvinna och dricka för mycket sitter djupt. Sven Andreasson berättar att kvinnor med alkoholproblem oftare är deprimerade och lider av ångest jämfört med män i samma situation.

– De som kommer till oss är ”vanligt folk” med jobb och familj. Det är väldigt kapabla människor som inte är nöjda med sina dryckesmönster. Men med hjälp till självhjälp lyckas många ta kommandot över sitt drickande igen, säger Sven Andreasson.

Det här räknas som riskbruk för en kvinna:

Mer än en halv flaska vin vid ett enstaka tillfälle eller mer än 1,5 flaskor vin per vecka.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…