Annons

Annons

Så enkelt lär du dig att säga nej – 3 tips!

Ja tack! Javisst, jag kommer! Självklart gör jag det! Är du en evig ja-sägare som därför jämt hamnar i tidsbrist? Här är knepen!

Bryt ja-mönstret – säg nej direkt. Eftersom din reptilhjärna tydligen alltid automatiskt säger ”ja” så fort du blir tillfrågad om något, gör tvärtom en tid så att du blir omprogrammerad. Det kommer att ta emot i början, men för varje gång går det lättare. Pröva! Det är inte farligt.

Annons

Ha färdiga nej-svar som funkar. Allt är tillåtet. Det kan vara nödlögner av typen: Tyvärr, jag har just äntligen fått en tandläkartid. Eller helt ärligt: Jag har en tendens att alltid tacka ja till trevliga saker fast jag inte har tid, låt mig fundera på saken. Eller varför inte ett rakt och tydligt: nej tack!

Bli tidsrealist. Kolla agendan innan du säger ja. Hur många kvällar i veckan är redan bokade? Är det rimligt att gå på den där konserten med en bekant när du inte ens hinner träffa dina nära vänner? Om du känner dig pressad att svara, säg: Kan jag lämna besked i morgon? Då hinner du tänka igenom ordentligt vad du verkligen hinner med.


Källor: Lär dig säga nej och skapa goda relationer av William Ury och Mia Törnbloms bok Mera självkänsla.

Av: Monika Brannäs
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…