Annons

Annons

Så enkelt blir du lagom mätt

”Mindless eating” är ett samlingsnamn för omotiverat och osunt ätande. Ser du inte upp blir det många extra kalorier – och extra kilon på lite sikt. Här är två enkla knep som hjälper dig sluta äta i rätt tid.

Annons

I boken Kom i form och gå ner 8 kilo på 8 veckor förklarar MåBra:s personliga tränare Katarina Woxnerud hur du undviker "mindless eating".

För att vi ska känna oss mätta bör vi äta långsamt och pausa mellan tuggorna. Det tar en stund innan mättnadscentrumet i hjärnan reagerar på att magsäcken är lagom full. Här signalerar nerver från själva magsäcken om hur mycket den är utspänd.

Att ofta överäta gör att magsäcken signalerar allt senare – du hinner äta mer innan du känner dig mätt och innan magsäcken är utspänd.

Mättare på färre smaker

Hjärnan upplever även mättnadskänslor snabbare om vi äter några få smaker. Det innebär att vi snabbare blir mätta om vi äter en maträtt, till skillnad från om vi smakar på 10 stycken i en buffé. Hjärnan blir mätt på en smak i taget och signalerar att vi ska sluta äta.

Snabbare mätt på varm mat

Mättnadscentrumet i hjärnan reagerar snabbare på varm mat än kall. Så om du vill ändra din vikt bör du alltid äta eller dricka något varmt, även om du väljer en sallad eller en sushitallrik. Varmt grönt te, eller misosoppa – det är standard till sushin.

Tipsen är hämtade från Katarina Woxneruds bok Kom i form och gå ner 8 kilo på 8 veckor. Just nu får du som prenumererar på MåBra köpa boken, med tillhörande DVD, till extra förmånligt pris. Klicka här för mer information.

BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…