Annons

Annons

Så blir du av med det farliga bukfettet!

Fettet kring midja och mage är inte bara ett hinder när du knäpper byxorna. Putmagen kan också stå i vägen för ett långt och hälsosamt liv. Så här blir du av med den - en gång för alla!

Kärlekshandtag, muffinsmidja eller bullmage är trevliga omskrivningar för extrakilona kring höfter och buk. Men faktum är att fettet som samlas där är långt i från trevligt. Bukfettet kan orsaka större hälsoproblem än det fett som samlas på andra ställen på kroppen. Studier har visat att bukfetma kan sammankopplas med både hjärt-kärlsjukdom, demens, diabetes, cancer, högt blodtryck och benskörhet.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Ett för stort kaloriintag står i självklar relation till midjans omfång. Men det finns också andra bakomliggande orsaker till bukfetma, till exempel anlag, livsstil och ålder.

Genom att välja rätt typ av kalorier kan du bli av med övervikten kring magen. Här är några enkla, och effektiva, tips!

Undvik alkohol

Alkohol innehåller nästan lika många kalorier per gram som fett. Men när du dricker denna typ av drycker koncentrerar sig levern på att förbränna alkoholen. Detta gör att överflödiga kalorier samlas i kroppens fettdepåer istället, något som blir extra tydligt hos öldrickare till exempel. Alkoholen påverkar också hungerskänslorna och gör att vi både äter mer och väljer fetare mat när vi är påverkade.

… prova grönt te istället!

Enligt amerikanska Journal of Nutrition kan grönt te stimulera kroppens förbränningsprocess, och processen tycks vara särskilt verksam mot magfettet.

Undvik transfetter

Livsmedel med en hög andel transfett är ofta riktiga kaloribomber. Forskare vid Wake Forest University fann också att fett-typen har en förmåga att öka fettansamlingarna kring magen. Industriellt framställda kakor, kex, pommes frites och vissa margariner kan innehålla transfetter.

… ät fullkorn istället!

Om den dagliga kosten är rik på fullkornsprodukter gynnas både vikten och midjemåttet. Enligt en amerikansk studie kan fullkornsdieter hjälpa kroppen att bli av med bukfetma mer effektivt än andra typer av kosthållningar. Fiberrik mat håller magen i trim och motverkar uppblåsthet och svullnader, något som också kan påverka magens omfång.

Undvik läsk

Sötade drycker, oavsett sötningstyp, har sammankopplats med bukfetma i olika studier. Även kalorisnåla alternativ, där socker inte står för sötman, misstänks kunna påverka ämnesomsättningen och aptiten på ett sätt som inte gynnar den som vill minska i vikt.

… släck törsten med blåbärsjuice istället!


I en nyligen genomförd studie fick två grupper av möss äta sig överviktiga. Den ena gruppen fick dessutom blåbär på menyn, något som visade sig påverka överviktens fördelning på deras kroppar. Den grupp som åt blåbär hade vid testets slut betydligt mindre bukfett än de andra mössen.

Är du i riskzonen?

Kön är också en faktor som påverkar midjemåttet. Män tenderar att lagra mer fett kring magen än kvinnor, något som de manliga könshormonerna ser till. I fertil ålder lagrar kvinnor istället fett kring höfter, lår och rumpa. Efter 40, när östrogennivåerna minskar, koncentreras istället fettansamlingarna till magen även hos kvinnan.

Det går inte att punktbränna fett, situps och andra magövningar bygger förvisso muskler lokalt – men fettet bränns över hela kroppen när du tränar eller går ner i vikt. En sund kost och regelbunden motion är med andra ord effektiva medel för dig som vill bli av med den envisa putmagen.

 

Premiär för vår nya webbtjänst Bränn Fett!

brann-fett-kurs

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning – och fortsätt sedan viktraset i det tempo du själv vill! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Baserat på den hyllade fettbrännardieten har vi komponerat färdiga veckomenyer för effektivt viktnedgång. Du äter god och varierande kost, med nyckelingredienser som boostar din förbränning. Veckomenyerna finns som rivstartsvariant, med färre kalorier för snabbare vikttapp, och i 2-veckorsvarianter för ett effektivt, men lagom tempo. Dessutom får du en ”supersnabb” version, där du hittar tips och enkla restriktioner men slipper följa fasta menyer.

I Bränn Fett ingår också en träningsvideo Leila Söderholm, personlig tränare som bland annat bloggar påmabra.com. I guiden delar hon med sig av övningar som vrider upp din fettförbränning till max!

leila

Du får:

  • Komplett kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Komplett kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön, tips och fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

Speeda upp promenadtakten, vips så är valkarna som bortblåsta!

Inte tid att träna? En promenad räcker långt för att hålla koll på vikt och flås. Med det här enkla knepet vrider du upp effekterna till max!

Läs mer!

 

Rätt fett gör bukfetma mindre farligt

Rätt fett minskar risken för hälsorelaterade problem orsakade av bukfetma, enligt en svensk studie.

Rätt fett kan göra bukfettet mindre skadligt, det menar svenska forskare som jämfört olika fettkällors effekt på kroppen.

Läs mer här!

Öka förbränningen & minska måtten

En normalviktig person har flera miljarder fettceller.

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer här!

 

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

ovningar

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer här!

 

Vägen till plattare mage: 7 myter om bukfett

För mycket transfett - eller för få sit ups? Hur var det med alla magmyter nu igen...

”Sanningarna” om våra kärlekshandtag och bilringar är lika varierande som många. Här avlivar MåBra några seglivade mag-myter en gång för alla.

Läs mer här!

 

Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Ett litet handtag är ingen fara, men större grepp kan öppna dörren till oönskade hälsoproblem.

Tar muffinsmidjan allt större plats i jeansen? Då kan det vara läge att se upp. När för mycket fett samlas kring buken är både favoritbyxorna och hälsan i farozonen – och vägen dit kan vara snabbare än du tror…

Läs mer här!

Källa: Webmd.com, Women’s Health m. fl

AV: Jennie Sandberg   BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…