TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Rulla dig stark och smidig med en foamroller – 7 effektiva övningar

09 okt, 2017 
En tube roller är det perfekta redskapet, både vid träning och i vardagen. Framför allt hjälper den dina muskler att slappna av och återhämta sig.
Annons

Kärt barn har många namn. Vissa kallar den foamroller, andra säger tuberoller eller träningsrulle. Likaså har detta redskap massor av härliga funktioner som du kan använda dig av. Till exempel kan du använda den som träningstillbehör. Men just nu fokuserar vi på de muskelavslappnande övningar som du kan göra med rullen. Genom att mjuka upp musklerna kommer de – förutom att de blir mer avslappnade – att bli mer rörliga och få ett större motstånd mot överbelastning.

Men det finns några viktiga saker att tänka på innan du drar igång:

När använder jag rollern?

Före träning: Som uppmjukning inför ett träningspass. Gör då ett par 10–30 sekunders rullningar på de muskler du ska använda under träningen. Håll inte på längre än så, för då kan musklerna bli för avslappnade och förlora i styrka.

Efter träning: Efter ett pass kan det göra lite ondare, men det positiva är att musklerna redan är varma då. Uppmjukningen kan då göra musklerna mer mottagliga för stretching.

Annons

Dagligen: Du kan använda rullen varje dag om du vill. Väck musklerna genom att rulla försiktigt på morgonen eller hjälp kroppen att slappna av på kvällen.

Hur gör jag?

Du kan rulla på några olika sätt. Ett sätt är att du lägger rullen på golvet och rullar fram och tilllbaka på det ställe du vill behandla. Eller så kan du ligga med rullen stilla mot det stället som är stelt, tills du märker att spänningen och smärtan börjar avta. Du kan även variera trycket, antingen lägger du dig med hela tyngden mot rullen för en ordentlig massage, eller så avlastar du mot händer och fötter.

ryggövningar med en foamroller

Breda ryggmusklerna

Musklerna under armarna är viktiga för din hållning, är de för korta kan hållningen bli framåtsjunken.

Annons

Gör så här: Placera rullen under armarna och rulla upp och ner, ungefär 10–20 cm.

Köp från MåBra: Träningsrulle till riktigt bra pris!

träna framsida lår med en foamroller

Framsida lår

Den stora lårmuskeln brukar vara klassisk när det kommer till träningsvärk. Rullningen kan hjälpa dig att komma åt bindväven som finns här.

Gör så här: Placera ena låret på rullen, tyngden på armar och stödben. Rulla fram och tillbaka och även lite inifrån och ut, så att hela låret masseras.

så tränar du rumpan med en foamroller

Rumpa

Rullningen ökar rörligheten och kan hjälpa till att öppna låsningar i sätesmusklerna.

Annons

Gör så här: Placera rullen under rumpan, med vikten på händerna. Lägg ena benet över det andra. Rulla fram och tillbaka. Känns rullningen för hård? Sätt bägge fötterna i marken.

I vår webbshop: Smart träningsrulle!

övningar för att träna baksida lår

Baksida lår

Genom rullningen kan du komma åt både de ytliga och djupa lårmusklerna.

Gör så här: Placera rullen under ena låret och lägg det ena benet över det andra. Lägg vikten på det lår som ska mjukas upp och rulla sedan fram och tillbaka. Byt sedan ben.

tips på övningar för insida lår

Lårets insida

Spända muskler på insidan av låret kan orsaka sträckningar. Det här är ett känsligt område, så rullningen kan göra lite ont.

Annons

Gör så här: Placera rullen på lårets insida och rulla fram och tillbaka. Var försiktig i början och ha mycket vikt på armarna och stödbenet.

Fynda i vår webbshop: Träningsrulle

träna vaderna med hjälp av en foamroller

Vaderna

Stela vader kan bland annat leda till smärta i hälarna.

Gör så här: Lägg ena vaden på rullen och rör benet fram och tillbaka, samt lite från sida till sida.

träningstips för ryggen

Övre delen av ryggen

Musklerna mellan skulderblad och bröstrygg blir lätt stela av för mycket stillasittande.

Annons

Gör så här: Placera rullen på övre delen av ryggen. Rulla fram och tillbaka, dock inte för långt ner på ryggen. Fördela tyngden på den sida du vill komma åt.

Att tänka på när du gör övningarna:

Rulla varje muskelgrupp 1–2 gånger, gör varje övning i ungefär 30 sekunder.

AV: Timo Haikarainen FOTO: Kirsi-Marja Savola

Köp i vår webbshop: Superbra träningsrulle!

träna med en foamroller. Träningstips

 

Läs också: 9 vanliga misstag med foam roller – så gör du istället

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Läs också: Hälsoboosten: Tre olika foam roller övningar

Annons