Annons

Annons

Smalare midja och bättre flås – med rödbeta!

Pang på rödbetan! Den populära pyttipanna-accessoaren är mer än bara middagsmat. Allt fler studier pekar på att rödbetor är en höjdare för både hälsa, vikt och prestationsförmåga.


Rödbetor är naturligt rika på nitrat, ett ämne som väckt stort intresse bland idrottsutövare och näringsspecialister. Flera studier visar nämligen att nitrat kan kopplas till bättre kondition och viktnedgång.

Annons

7 anledningar att äta mer rödbetor

När vi äter nitratrik mat ökar nivåerna av kväveoxid (NO) i kroppen, som genast ger en rad positiva gensvar. Responsen blir bland annat vidgade blodkärl, förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt blodtryck. Egenskaper som tillsammans ger kondition och uthållighet en ordentlig boost!

Matkombos som maxar hälsoeffekten

När en brittisk forskargrupp lät cyklister ladda före loppet med rödbetsjuice förbättrades testdeltagarnas slutid jämfört med tidigare lopp.Och studier utförda på möss har också påvisat ett samband mellan nitrat-rik kost och ökad muskelstyrka.

Fortsatt forskning på människor krävs för att dra fler slutsatser, men kanske var Karl-Alfred inne på rätt spår – eftersom spenat är en annan källa till nitrat.

Så kombinerar du maten för maximal näring

Försök på möss har också visat ett samband mellan nitrat och viktnedgång. De feta mössen blev av med sin övervikt genom att dricka vatten med nitrat i. Så några klunkar rödbetsjuice kan vara en god idé för dig som vill tappa några kilon!

Enligt en tidigare publicerad artikel i Läkartidningen har nitrat också en förmåga att påverka glukosomsättningen i kroppen, något som kan ge kroppen ett bättre skydd mot diabetes typ 2.

Friskt hjärta & smal midja med DASH-dieten

Rostad rödbetssallad med mangovinägrett  440 kcal/port

Fetarödbetor med skinka 360 kcal/port

Borsjtj – rysk rödbetssoppa 269 kcal/port

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…