Annons

Annons

Res dig & rasa i vikt: Så enkelt står du bort 10 kilo!

Genom att stå upp några timmar om dagen kan du gå ner tio kilo på ett år! Och glöm inte alla andra hälsovinster du får av att resa på dig.


Tre av tio svenskar sitter åtta eller fler timmar om dagen, vilket gör oss till ett av världens mest stillasittande folk. Däremot motionerar vi en hel del – men det räcker inte.

mai-lis– Det finns ett begrepp som heter ”den aktiva soffpotatisen” och det stämmer in på många svenskar. Vi tränar ganska regelbundet, men däremellan sitter vi alldeles för mycket. Och det är där problemet ligger, säger Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare vid Livsstilsmottagningen på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

”Sittsjukan”, som hon kallar det, är ett stort hot mot vår hälsa. Studier visar starka samband mellan stillasittande och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, övervikt, diabetes och stroke, för att bara nämna några följdsjukdomar.

– Man brukar säga att varje timme framför tv:n förkortar livet med 22 minuter. Så allvarligt är det. Den som sitter mer än fyra timmar framför tv:n varje dag kan ha uppemot 80 procents ökad risk för hjärtproblem, jämfört med den som bara sitter två timmar, säger Mai-Lis Hellénius.

Hon menar att många är omedvetna om de enorma hälsovinsterna man får av att resa sig upp.

– Effekten är sekundsnabb. Det kan räcka med att stå upp en minut varje halvtimme för att få minskat midjemått och sänka blodtryck, blodsocker och kolesterol. Så fort du reser dig upp börjar kroppen jobba. Fettförbränningen ökar och musklerna frigör hälsosamma enzymer och proteiner.

– Du får en tre gånger högre energiförbrukning av att stå jämför med att sitta. Du bränner alltså betydligt fler kalorier. En normalviktig kvinna kan därför gå ner uppemot tio kilo på ett år bara av att resa sig upp några timmar om dagen, säger Mai-Lis Hellénius.

Du behöver inte ens stå flera timmar i sträck – utan det viktiga är att byta position emellanåt.

– Res dig upp åtminstone en gång i halvtimmen. Börja med att stå upp tjugo minuter åt gången, öka det sedan successivt. Det kan kännas ovant i början, men efter ett tag kommer du att må så mycket bättre!

Nya studier: Res dig upp – och rasa i vikt!

sta-upp

Stå dig smalare, friskare och piggare! Genom att stå upp kan du bli kvitt ryggproblem, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och ge förbränningstakten en ordentlig skjuts!

Läs mer

 

AV: Anna Sundesten
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…