Artikeln innehåller reklamlänkar

Pia levde med en psykopat – nu vill hon ge hopp åt andra kvinnor

10 tecken på att du lever i en destruktiv relation
1:9

Efter reklamen: 10 tecken på att du lever i en destruktiv relation

(1:9)

Pia och mannen fick kontakt via nätet. Han tog första steget, men i flera månader var kontakten sporadisk. Tills han oannonserat klev in på salongen och tog henne med storm. Han var karismatisk och charmig och överöste henne med stora ord, blommor och middagar. Efter bara ett par månader hade de förlovat sig och köpt hus.

Har du väl blivit vald, då kommer du inte loss

Men det var för bra för att vara sant – allt var bara en del av hans spelplan. I efterhand har Pia förstått att innan de väl träffades hade han sonderat terrängen – provat ut vem som var mest mogen att håva in och hur han skulle göra det på bästa sätt. Pia hade otur och blev hans byte.

– Har du väl blivit vald, då kommer du inte loss.

Den första tiden var lycklig. Pia såg inte varningstecknen, som när hon fick ”enkätundersökningar” där hon fick kryssa i rutor över bland annat sina sexuella preferenser och vad hon var villig att prova.

– Jag tyckte bara att det var superspännande.

Pia hade två långa relationer med barnens pappor bakom sig, men hade aldrig träffat någon som var så intresserad av henne.

– Många av våra samtal var som anställningsintervjuer.

Om sig själv berättade han aldrig.

Till en början duperade han även Pias familj och hennes vänner. De tyckte att han var ett kap.

Var det ingen som var misstänksam eller varnade dig?

– Jo. På den första julfesten med hans jobb kom en av hans kollegor fram till mig och viskade ”Du ska passa dig. Du är inte den första”. Men han förklarade bort det med avundsjuka. Han var ju så eftertraktad.

Efter åtta månader ringde en kvinna till Pias salong: ”Spring för livet. Han kommer ta det ifrån dig” sade hon. Men Pia ville inte lyssna.

Efter ett år började dock varningsklockorna ringa hos omgivningen. ”Berätta inte allt för honom. Låt inte honom styra allt. Och sluta inte träffa dina vänner” förmanade Pias storasyster.

Pia gick ner i vikt och fick sömnproblem. Då ringde han till Pias familj och menade att hon jobbade för mycket och hade barnen för mycket. Pia minskade på arbetstiden och barnen tillbringade mer tid hos sina pappor. Snaran började dras åt.

Pia fick inte ha herrkunder och hon fick ta bort manliga vänner på Facebook. Han kollade trippmätaren på bilen och ekonomin var utlämnad till honom. Han hade låg impulskontroll, brusade upp för ingenting, nedvärderade andra och var aggressiv när han körde bil.

”Jag måste dra”

Efter ett år kom första slaget. De var på en resa och han slog henne sönder och samman på hotellrummet. Hon hade inte uppfyllt hans förväntningar. Efteråt skickade han ut henne på gatan, ensam i natten på okänd ort. Det var första gången Pia kände ”Jag måste dra”.

Efteråt låtsades han som om inget hade hänt. Och Pia blockerade minnet och försökte ändra på sig själv. Så fort något blev fel lade hon all skuld på sig själv.

En nyårsafton kastade han ut Pia i kylan. När barnen berättade för sin pappa vad som hänt, kom polisen och packade barnens grejer. På förhöret blånekade Pia. Det var ett missförstånd. Men familjen stod på sig och Pia fick lämna ifrån sig sin mobil och följa med hem till sin mamma.

Men deras hjälp var förgäves – Pia återvände.

Och ändå var det bara glimtar av Pias verklighet som familjen såg.

– Hade jag berättat sanningen hade jag aldrig kunnat gå tillbaka. Och jag ville inte lämna honom – hur konstigt det än låter.

”Jag vill att du ska bli hysterisk”

Efter 2,5 år klarade inte Pias kropp mer. Hon vägde 42 kilo och drabbades av artros i höften. Hon var så pass fysiskt sjuk att hon periodvis satt i rullstol. Hon åt antidepressiva och åkte in och ut på psyket i omgångar. I förhållandet var förnedringen total.

– Han älskade att sätta skräck i mig. ”Jag vill att du ska bli hysterisk” sade han. Det sista halvåret kröp jag på alla fyra. Jag var hans slav, gjorde allt han ville. Han hotade att skära mig och bränna mig. Men jag tänkte att jag står ut med allt, bara han inte lämnar mig.

”Går inte du nu så dör du”

Men så en dag, efter fem års helvete, fick hon plötsligt nog. Efter en olycka hade hon hade vårdat honom dygnet runt i sex veckor, trots att hon själv var svag och fick stå ut med horribla kränkningar. När han tillfrisknat talade han om hur värdelös hon var och hur många andra som ville ha honom. Då rann hoppet ur henne. ”Går inte du nu så dör du”, kände hon, och gick ut genom dörren utan att ens se sig om så att hon inte blev överkörd.

Det första Pia gjorde var att kontakta kvinnan som ringt och varnat henne på salongen. ”Att det skulle ta dig så lång tid” svarade hon.

Pia åkte raka vägen hem till henne och stannade i tre dagar.

20 dagar efter att Pia gått flyttade nästa kvinna in hos mannen.

Pia polisanmälde honom, men förundersökningen blev nedlagd. Ord stod mot ord, men det gick inte att styrka – trots att hon hade tusentals SMS och mail.

”Dagen jag lämnade är då helvetet började på riktigt”

– En sådan här relation må vara ett helvete. Men när jag lämnade började helvetet på riktigt. Rädslan man lever i får adrenalinet och dopaminet att rusa. När kickarna plötsligt slutar komma skriker kroppen efter mer av ”drogen”. Jag fick gå ett tolvstegsprogram för att bli helt fri från mitt fysiska beroende av honom, berättar Pia.

Aldrig träffat någon som var så trasig

Pia fick tillbringa lång tid på sjukhuset och psyket efter att hon lämnat förhållandet. I tre år gick hon i psykoterapi. Pias terapeut hade aldrig träffat någon som var så trasig. När Pia i efterhand frågade ”Trodde du att jag skulle överleva?” svarade hon ”Nej”.

– Jag grät dygnet runt i början. Jag hade förlorat hela min identitet och integritet. Tuffast var skulden till barnen. De var nära att förlora sin mamma.

Ekonomiskt stod hon på bar backe. Allt stod, efter hot, på honom. Hon var inte ens berättigad att söka lägenhet. ”Vi är ingen bostadsförmedling” sade man på Soc. Så hon bodde på salongen, eller i bilen. Till slut fick hon på nåder en lägenhet – på ett flyktingboende. För att få tillvaron att gå ihop pantade hon flaskor. Men utåt sett höll hon masken.

Hur har du kunnat komma tillbaka efter en sådan här upplevelse?

– Kunskap är en viktig nyckel för att kunna bli hel igen. Jag har läst mycket, forskning ger en förståelse för hur både psykopater och offer fungerar.

Pia har även fått hjälp av en stödgrupp för våldsutsatta. Men det som verkligen helat henne är att hon har börjat utbilda sig till skådespelare. Att få gestalta och ge utlopp för känslor har varit läkande.

Hur har din personlighet och din relation till andra människor ändrats efter det här?

– Jättemycket. Jag har blivit en bättre människa. Jag är tacksam och njuter av stunden, jag lever inte i ekorrhjulet. Det är som att jag har överlevt en dödlig sjukdom och fått en andra chans. Men jag lider av posttraumatiskt stressyndrom och kan fortfarande få blackouts.

Idag beskriver Pia sig själv som väldigt odeprimerad och hon vill ge hopp till andra kvinnor som tagit sig ur samma situation. I november kommer boken om Pias historia, För ditt eget bästa (länk till Adtraction), skriven tillsammans med journalisten Anna Carsall.

Pia lever i en ny, kärleksfull relation med en gammal vän. En helt ny man hade hon nog aldrig vågat lita på igen.

Mannen som gjorde Pia så illa bor kvar i samma stad. Hon ser honom sällan, men när hon gör det är chocken så stark att kroppen inte lyder. Han lever fortfarande med kvinnan som flyttade in efter Pia.

Läs mer: Därför är det så svårt att lämna en psykopat – Pias förklaring och bästa råd

Pia Johansson och Anna Carsall

Pia Johansson och Anna Carsall har tillsammans skrivit boken För ditt eget bästa.

Foto: Viktoria Davidsson

Läs mer:

Psykopat, narcissist eller sociopat? Här är de viktiga skillnaderna

Här är yrkena som lockar flest psykopater

Redaktionens tips