Pia blev kär i en psykopat: "Glad jag överlevde"

Pia blev kär i en psykopat: "Jag är glad att jag överlevde"
TV: Se 5 saker som avslöjar en psykopat
1:27

Efter reklamen: TV: Se 5 saker som avslöjar en psykopat

(1:27)

Slå på ljud

Pia Johansson var ensamstående fyrabarnsmamma, hade många vänner och drev en framgångsrik frisörsalong. Hon trivdes med livet. Det enda som fattades var lite passion och förälskelse.

– Jag kände mig glad, öppen och full av energi. Det var ju vår också!

Hon var med på en dejtingsida, mest för skojs skull. En dag hade hon fått ett meddelande från en man.

– Han var äldre än jag, och såg inte särskilt bra ut. Men jag svarade ändå, som en kul grej.

De fortsatte att ha sporadisk kontakt under en tid.

– Han verkade trevlig, men inget mer än så. Så ringde han och sa att han hade ett affärs-ärende nära min salong och undrade om han kunde titta förbi.

När han kom in genom dörren blev Pia alldeles paff.

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

– Jag blev som slagen till marken. Han såg inte alls ut som på bilden. Han var lång, sportigt klädd, luktade gott och hade en otrolig karisma. I dag vet jag vad det egentligen handlade om: En så stark självsäkerhet som han utstrålade kan nog bara en psykopat ha. Men då tyckte jag att han var manligheten personifierad. Jag blev blixtförälskad.

På kvällen skickade han ett sms: Jag måste få träffa dig igen, vet att vi kan få något speciellt ihop.

– Han var så självklar och visade så tydligt att han ville ha mig. Det var attraktivt.

Extremt manipulerande

En tid av intensiv uppvaktning inleddes. Han kunde åka till salongen bara för att överlämna en bukett rosor, bjöd på utlandsresor och köpte presenter.

En del av Pia tvekade, för var det inte lite för bra för att vara sant? Dessutom hade hon inte tid att ses så ofta som han ville.

– Jag sa till honom att jag inte var redo. Men han bara svarade att vi var menade för varandra. Han fick mig att känna mig utvald och speciell.

I efterhand har Pia förstått att allt var ett spel.

– Att jag var lite svårfångad triggade honom troligen ännu mer. Hur kunde jag gå på det? Har känt mig så dum. Samtidigt inser jag att han var extremt manipulerande. Han visste precis vad han skulle säga och göra för att få mig dit han ville.

När hösten kom förlovade de sig.

– Jag sögs in i hans sfär. Det var passion och fantastiskt sex. Han låtsades vara rädd att förlora mig, smekte mig varsamt över ansiktet och sa: ”Jag har aldrig älskat någon som du. Jag känner att jag har hittat hem.”

Läs också: Checklista: Är din partner en psykopat?

Slipp stressen.

Han ville ha Pia för sig själv, han ”älskade ju henne så mycket”.

– Och jag ville inget annat än att vara med honom. Jag blev blind.

Pia träffade sina vänner alltmer sällan. Ibland, när hon var på salongen med en kund, kunde han ringa och beordra henne att åka hem och vänta på honom där, i sexiga underkläder.

– I början var det galet och spännande. Jag kände mig dyrkad. Och när den känslan försvann sedan ville jag inget annat än att få tillbaka den. Jag blev beroende av den.

Fanns det något du var tveksam till?

– Han verkade inte ha riktiga vänner, bara ytliga bekanta. Det tyckte jag var konstigt. Och så ville han gärna prata om hur framgångsrik och ekonomiskt oberoende han var när vi träffade andra. Det var lite pinsamt.

Hur reagerade omgivningen?

– Han var jättegullig mot mina barn, till en början. Så de gillade honom först. Min storasyster däremot fick ingen bra känsla av honom. Hon sa åt mig att ta det lugnare. Men jag tänkte att det inte är någon fara. Jag visste var jag hade mina gränser. Det var bara det att han fick mig att flytta dem hela tiden…

”Skolexempel på psykopat”

När de varit ihop i ett halvår sa Pia upp sin hyresrätt och de köpte hus ihop – där de betalade hälften var.

– Han sa att det var vi som var viktigast, han och jag. Jag hade alltid satt mina barn i första rummet, men nu slutade jag finnas där för dem på samma sätt. Det har varit det värsta av allt, att jag slutade se till barnens bästa. Jag litade på honom så mycket att jag slutade lita på mig själv.

Han höll om Pia, passade upp på henne och masserade hennes fötter: Jag ska ta hand om dig. Lyssna på mig så kommer du att bli lycklig.

– Han sa att jag såg trött ut, att jag behövde tänka mer på mig själv och därför inte kunde ha barnen lika mycket. Jag behövde gå ner i arbetstid också, sa han. Och så erbjöd han sig att sköta ekonomin, så att jag skulle slippa.

Läs också: Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

Så Pia bad barnens pappor att ta dem en större del av tiden.

Vad var det som hände?

– Ärligt talat har jag inget svar. Jag har gått länge i terapi. Och det var när psykologen sa att han är ett skolexempel på en psykopat som jag började förstå. Han fick mig att känna att han visste bäst.

Pia satte in sin lön på ett gemensamt konto, där hon fick redovisa vad hon använt pengarna till.

– Om jag köpte kläder till barnen fick jag höra att det där har vi inte råd med. Barnomsorg och sådant skulle inte heller tas från det kontot. Då skulle jag ta av mina sparpengar.

När Pia försökte prata med honom blev han upprörd:

– Jag försöker ju bara hjälpa dig! sa han. Hur konstigt det än låter så gav han mig dåligt samvete. Det kändes som om jag hade gjort fel.

Den som sitter fast i ett mentalt fängelse behöver inga lås för att stanna.

– Jag kunde inte gå. För med tiden kändes det som om han var mitt allt. Och att jag inte skulle klara mig utan honom.

Han började få raseriutbrott när han uppfattade att Pia hade ”brustit i respekt”.

– Jag hatade när han var arg, det var vidrigt. Det enda jag ville var att få vara i hans kärlek igen. Så jag började försöka undvika utbrotten genom att anpassa mig.

Läs också: Är du en psykopat? Här har du svaret!

Men det var svårt. Han var oförutsägbar. Ena veckan kunde han bli arg för att Pia tog ut sig, andra för att hon latade sig.

– Jag gick som på nålar för att försöka känna av vilket humör han var på.

Ropade på sin mamma

Ibland, när han var väldigt trött eller sjuk, kom en annan sida fram – som fick Pia att tycka synd om honom.

– Då var det som om han föll ihop, han grät otröstligt och ropade efter sin mamma. Jag tolkade det som om han hade haft en svår barndom. Mina moderskänslor kom fram. Och jag blev alldeles för förlåtande. Jag ville hjälpa honom att förändras och få större kontakt med sin sårbarhet.

Drygt ett år efter att de träffats för första gången ringde en anonym kvinna till Pias salong när hon stod och klippte en kund.

– Jag måste varna dig för honom, han är otrogen med andra, sa hon. Det var som om jag dog då. Jag minns inget förrän jag vaknade, liggandes på golvet. Tydligen hade jag svimmat.

Pia tog sig hem, och konfronterade honom. Först blev han arg. Sedan blev han mjuk och fick tårar i ögonen: ”Du måste förstå att det är många kvinnor som vill ha mig, och som vill oss illa. De är avundsjuka. Men det är dig jag har valt”.

– Och jag trodde honom. Jag ville tro på honom.

Successivt blev relationen alltmer destruktiv.

– Jag fick skriva under ett avtal på att hålla mig frisk, och att leverera en viss summa pengar varje månad. Jag vet att det är helt sjukt, men jag tänkte inte.

Läs också: 8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat 

Han hade också tydliga krav på vad han förväntade sig av Pia, sexuellt.

– Jag visste fortfarande delvis var mina gränser gick. Men när jag sa emot blev han iskall och behandlade mig som luft. Jag fick sådan fruktansvärd ångest av det. Så det slutade ofta med att jag bad om förlåtelse, och gick med på att prova det han ville. Jag tappade bort mig själv.

Han ville utöva sadomasochism – även om det i praktiken handlade om ren sadism.

– Det var inte så att han lyssnade på några stoppsignaler precis. För honom var det ett sätt att få puckla på mig, och samtidigt inbilla sig att jag var med på det. Jag har gjort så mycket jag inte vill. Mår illa när jag tänker på det.

Han fick henne att skriva över hela huset på honom, eftersom han skulle förvalta pengarna på ett smart sätt – åt båda.

– Vid det laget orkade jag inget annat. Vi var som en destruktiv symbios, där vi inte visste var den ena slutade och den andra började. Han var som en sorts gud, som härskade över allt.

Efter fyra år lämnade Pia honom trots allt.

Vad gjorde att du kunde ta det beslutet?

– Det hände en sak som plötsligt fick mig att se klart. Jag kom till en sorts botten.

Innan den avgörande händelsen hade Pia skött om honom i fem veckor, efter en cykelolycka där han brutit revbenet.

– Han var ynklig och ledsen och behövde hjälp med allt: duschning, matlagning och handpåläggning. Ibland behövde jag jobba också. När jag kom hem från salongen beskyllde han mig för att ha varit otrogen. Jag lät det vara, eftersom jag hade lärt mig att inte försvara mig. Men inom mig kom en ny tanke: Är det här tacken för allt jag gör för honom?

En kväll var han rasande.

– Han anklagade mig för att inte räcka till, att jag inte gick all-in i vår relation. Och att det fanns sååå många kvinnor som gärna skulle göra det, ja de stod på rad. När han var klar vände han sig om och fortsatte titta på tv. Som om inget hänt. Som om jag inte fanns. Då hände något i mig. Jag insåg att vad jag än gjorde skulle han aldrig förändras. Jag förlorade hoppet om oss. Och det var då jag kunde gå därifrån.

Läs också: Psykopaten – ett monster i charmig förpackning 

Nu stod hon plötsligt ensam. Vart skulle hon ta vägen?

– Allt var kaos. Jag visste inte vad jag hade varit med om, vem jag var, eller någonting.

Anmälde misshandel och våldtäkt

Under åren hade Pia fått meddelanden från flera kvinnor som varit tillsammans med honom, och varnat henne. En av dem visste hon namnet på. Så hon ringde.

– Jag bodde där i tre dagar. Och började förstå vad jag hade varit med om. Allt han hade sagt till mig, som fått mig att känna mig så älskad, hade han också sagt till henne! Jag kände en sådan uppgivenhet. Vet inte hur jag orkade, var bara tvungen. I dag är hon en av mina bästa vänner.

Han mejlade Pia ett par gånger och skrev att han inte fattade vad som hade hänt.

– Han mådde så dåligt och kunde inte leva utan mig, skrev han. Som tur var hade jag fått reda på att han hade en ny kvinna. Troligen var de ihop redan när han var tillsammans med mig. Det gjorde att jag kunde stå emot. Att jag inte tyckte synd om honom. Så jag svarade inte.

Pia polisanmälde honom för misshandel och våldtäkt. Men det fanns inga bevis eller vittnen. Och eftersom han nekade till anklagelserna lades målet ner.

– Jag blev inte förvånad. Men det var viktigt för mig att polisanmäla, för min egen skull. Jag tog kontroll och markerade att han betett sig oacceptabelt.

Fakta om ångest

Hur bröt du beroendet av honom?

– Jag har aldrig varit så förälskad som i honom. Och kommer troligen aldrig att bli det igen. Det känns sorgligt. Jag har längtat så mycket att jag nästan har blivit galen. Men jag har sagt till mig själv gång på gång: Han kommer aldrig att förändras. Han kommer aldrig att inse vad han gjort. Han kan inte känna empati. Han är sjuk.

Läs också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

Med hjälp av terapin har Pia försökt förstå hur hon kunde bli så indoktrinerad.

– Det är som om jag varit med i en sekt, och blivit avprogrammerad. Det tar lång tid att bygga upp sig själv igen. Jag har tillåtit en annan människa att förnedra mig, ta alla mina pengar och isolera mig från dem som älskar mig. Ett tag hade jag sådan ångest att jag ville ta livet av mig.

Hur mår du i dag?

– Jag lever. Så jag inser att jag har haft tur. Jag kan känna en enorm tacksamhet över allt jag har. Och sorg över allt han har berövat mig. Jag kan knappt vara i min hemstad längre, eftersom vi bodde där, och alla känslor kommer tillbaka igen. Och jag kunde inte fortsätta driva mitt företag, var för trasig. Jag har haft sådana skuldkänslor för barnens skull. Hur kunde jag välja bort dem? Men vi har pratat mycket om det som hände, och de förstår att jag inte var mig själv.

Pia bor med sina barn i en hyreslägenhet och är fortfarande extremt lättstressad, har sömnproblem och kronisk värk i kroppen och huden. Hon är i dag förtidspensionär, till stor del på grund av posttraumatisk stress.

Samtidigt blir allt sakta bättre.

– Det är viktigt. Häromdagen kom jag på mig själv med att känna mig riktigt glad! Vet inte när det hände senast.

Hur ser du på honom i dag?

– Som en parasit. Jag har svårt att se honom som en människa överhuvudtaget.

 

Pia Johansson

Ålder: 49 år.

Familj: 4 barn.

Bor: Jönköping.

Gör: Sjukpensionär, driver bloggen www.precis-jag.se.

AV: Anna Carsall   FOTO: Stefan Jerrevång

 

Så fungerar och tänker en narcissist 

Ny studie om narcissism.

Läs också: Så fungerar och tänker en narcissist