Lea drabbades av upprepade urinvägsinfektioner: "Jag grät av smärta"

Lea Leskinen

Urinvägsinfektionerna har plågat Lea Leskinen ända sedan hon födde sitt andra barn, och när hon kom i klimakteriet eskalerade problemen. Hon drabbades av sjukdomen varannan månad!

”Som att kissa kokande vatten med glassplitter i.” Så beskrev Lea Leskinens systerdotter känslan av urinvägsinfektion. Och Lea håller med!

Känner igen symtomen

– Det börjar med att jag måste gå och kissa om och om igen, men det kommer bara några droppar varje gång. Sedan kommer svedan och därefter börjar jag kissa blod, säger Lea Leskinen, 63, som lärt sig att känna igen symtomen efter så många urinvägsinfektioner att hon tappat räkningen för länge sedan. Hon var bara 22, och hade fått sitt andra barn, när hon drabbades första gången.

– Först förstod jag inte vad det var, men till slut fick jag så ont att jag blev tvungen att gå till doktorn och då fick jag en kur antibiotika, säger Lea och berättar att det blivit många, många fler kurer efter det.

Så förändras ditt underliv när du blir äldre – 5 saker som sker

Blev sjukskriven

Egentligen vill hon ta så lite mediciner som möjligt men de återkommande urinvägsinfektionerna gjorde henne så sjuk att hon var tvungen att medicinera.

– Jag grät av smärta när jag kissade, samtidigt som jag spolade varmt vatten med duschslangen för att försöka lindra det onda. Jag kunde varken springa eller cykla för att det gjorde så ont. Ja, jag klarade inte ens att gå upprätt, säger Lea, och berättar att hon tvingades sjukskriva sig från jobbet som förskollärare.

Se också: 5 vanliga problem med underlivet - så gör du något åt dem

5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem
1:47

Efter reklamen: 5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

(1:47)

Slå på ljud

Vill inte bli immun

Hon har motvilligt ätit sina penicillinkurer, men är samtidigt rädd att bli immun eller allergisk mot all antibiotika.

– Nuförtiden tål jag bara tre sorter, de andra får jag allergiska reaktioner av. Jag vill ju att det ska finnas en fungerande antibiotika om jag drabbas av lunginflammation en dag. En gång hann infektionen bli riktigt allvarlig innan hon fick hjälp. Eftersom hon tog stark värkmedicin mot smärta från diskbråck upptäckte hon inte sin urinvägsinfektion förrän bakterierna vandrat upp till njurarna!

– Jag fick fruktansvärt ont i ryggen och åkte in akut till sjukhuset. Ännu en starkare antibiotikakur botade mig från njurbäckeninflammationen. Jag hade ändå tur i oturen den gången eftersom jag inte fick några bestående men, men det var en otäck händelse.

Sandra lever med könsherpes: ”Jag vägrar att skämmas”

Äter c-vitamin

Med åren har Lea lärt sig att göra vad hon kan för att förebygga urinvägsinfektionerna. Hon badar aldrig i simhall eller i badkar och om hon badar ute på sommaren byter hon genast om till torra kläder efteråt. Ett bastubad efter badet tycker hon också funkar bra.

– Jag bär alltid bomullstrosor för att det ska vara luftigt i underlivet. Jag tar c-vitamintillskott och dricker mycket vatten, gärna med pressad citron. Det är bra att skölja igenom urinröret så att inte bakterier får fäste. Jag går ALLTID och kissar så fort jag känner mig nödig, det är viktigt att jag inte håller mig längre än nödvändigt. Ändå accelererade det när Lea kom i klimakteriet och slemhinnorna blev skörare.

– Mitt enda klimakteriesymtom var de återkommande urinvägsinfektionerna. Gynekologen föreslog hormonplåster och det blev min räddning. Jag hade plåstren i två år och var då helt besvärsfri. Nu är det ett tag sedan jag slutade med dem, men kommer besvären tillbaka är jag beredd att ta hormoner igen. Nu vet jag att det hjälper och äntligen kan jag springa och cykla obehindrat igen.

Riskfaktorer för att drabbas av urinvägsinfektion:

 • Ålder – äldre vuxna får lättare urinvägsinfektion.
 • Nedsatt rörlighet efter operation eller långvarig sängliggande ökar risken.
 • Njursten
 • Tidigare urinvägsinfektioner ökar risken att drabbas igen.
 • Blockeringar i urinvägarna, såsom en förstorad prostata, njursten och vissa former av cancer
 • Diabetes, särskilt om den är dåligt kontrollerad.
 • Graviditet.
 • Onormalt utvecklade urinvägar från födseln.
 • Ett försvagat immunförsvar.
 • Livmoderframfall.
 • Vid oskyddat sex kan bakterier tryckas in i urinröret och orsaka en urinvägsinfektion – detta är särskilt vanligt med en ny sexpartner.

Foto: Theresia Köhlin, privat

Utvald läsning