Annons

Annons

Relationsexperten: Så slipper ni semesterbaksmällan

Relationsexperten: Så slipper ni semesterbaksmällan
Vill ni undvika onödiga slitningar i förhållandet under semestern? Då finns det bara en sak att göra: ta reda på vad ni längtar efter.

– Sommaren är ofta laddad med tankar och känslor om hur allt ”ska” vara. Ofta är det som bilder i huvudet, där vi har trevligt, skrattar och är nära varandra. Sådant vi inte orkat med riktigt under året, och skjutit upp, ska plötsligt finnas där bara för att det är semester. Och det är alltid fint väder när vi fantiserar, säger legitimerade psykologen Monica Emanell, som har egen mottagning i Stockholm.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Sommaren är kryddad med diffusa förväntningar som vi ofta inte är riktigt medvetna om själva. Och än mindre vår partner.
– Det är som upplagt för onödiga besvikelser och konflikter – utan att man kanske riktigt förstår varför.

Vilka parkonflikter är bland de vanligaste under semestern?
– För många är vardagen fylld av åtaganden, och så prioriterar man bort kontakten och närheten med varandra. Det är ofta något som sker gradvis, utan att man lägger märke till det – förrän det känslomässiga avståndet blivit ganska stort. Och så tänker man att ”bara det blir semester så blir allt bra”. Men har man inte gett näring till kärleken på ett tag blir det svårt att plötsligt känna närhet och vilja ha sex, bara för att man är ledig. Det går inte att skynda fram på det sättet. Och så kanske man tänker: Vi har ingenting kvar. Det är ingen slump att skilsmässorna ökar efter sommaren.

Så undviker ni semesterbaksmällan!

Vad har ni för förväntningar?

Det första steget är alltså att tydliggöra hur dina egna förväntningar ser ut. Vad längtar du efter i sommar? Ett sätt att ta reda på det är att tänka tillbaka på året som varit: Hur har du mått? Vad har du saknat?

Hur vill du varva ner?

Ponera att du längtar efter en lugnare känsla inombords. Då är nästa fråga: Vad gör dig lugn?
– Gör det så konkret som möjligt: som att inte ha så mycket inplanerat, jobba i trädgården, vara på landet, resa, vara med familjen och så vidare. Eller längtar du efter mer närhet med din partner? Fråga dig då: Vad är närhet för dig? Vill du att ni småpratar mer med varandra, kramas och pussas mer? Det måste vara konkret och tydligt för att din partner ska förstå.

Hur var det i fjol?

Ett sätt att tydliggöra sina behov är också att tänka igenom vad man saknade förra sommaren.

Är dina förväntningar rimliga?

Rannsaka dig själv om dina förväntningar är rimliga, utifrån förutsättningarna.
– Sommaren är till exempel ofta förknippad med tankar om förälskelse och passion. Men lever man i en relation som aldrig byggt på just passion så är det inte troligt att den slår ner nu, bara för att det är sommar.

Prata!

Nästa steg är att sätta sig ner tillsammans och prata om bådas förväntningar.
– Det är bra om båda kan utgå ifrån att man aldrig ska försöka förändra varandra – så länge man inte blir dåligt behandlad förstås.

Planera inte in för mycket

Ha med i tanken att sommaren är ganska kort. Det är inte rimligt att försöka trycka in alltför många besök och aktiviteter. Samtidigt som man ofta behöver lite lagom omväxling från det invanda.
– Ett bra sätt är att fråga sin partner: Hur tänker du inför sommaren? Vilka förväntningar har du? Hur tänker du att vi skulle kunna göra, rent konkret? Lyssna och ta in. Därefter är det din partners tur att göra detsamma för dig. Nästa fråga är som sagt: Vad är rimligt? Har ni till exempel haft det kämpigt länge kan ni inte förvänta er att allt ska bli bra bara för att det är sommar. Fråga er i stället: Vad skulle vi kunna tänka oss att göra ihop? Prata en stund varje dag? Ta en kvällspromenad ihop flera gånger i veckan?

Slutligen…

Receptet är att mötas halvvägs. Vill du resa utomlands och din partner bara vara hemma? Då kanske ni kan åka iväg en vecka i stället för två. Är det viktigt för din partner att ni hälsar på hans föräldrar? Då kanske ni kan vara där i en dag i stället för en långhelg.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…