RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Kär i två personer samtidigt? Här är relationsexpertens bästa tips!

02 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Kan man vara kär i två personer samtidigt?
Det kan vara förvirrande att vara kär – speciellt om hjärtat klappar för två stycken samtidigt. Här är relationsexperten Charlotte Sanders bästa tips på hur du kan tänka när känslorna varken vet ut eller in.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du osäker på vad dina kärlekskänslor betyder? Då är du inte ensam! Det finns flera olika teorier om huruvida en individ som lever i en monogam relation kan ha känslor för flera personer samtidigt. MåBra har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att ta reda på mer om detta. Hennes tankar stödjer hon på antroposofen Helene Fishers teori som bygger på att det i stora drag finns tre olika stadier du kan befinna dig i när du är känslomässigt engagerad i mer än en person samtidigt.

– Fisher förklarar att känslor kan drivas av sexualdrift, romantiska kärlekskänslor eller ett starkt band. Detta gör att vi människor faktiskt kan känna känslor för flera personer samtidigt, och att vi inte behöver känna skuld för det eftersom att allt har med hjärnans funktioner att göra, berättar Charlotte.

Charlotte är alltså övertygad om att vi kan känna djup samhörighet med en person, vara romantiskt kär i en annan och sexuellt attraherad av någon helt okänd. Men frågan är hur man enklast hanterar detta? Här expertens tre bästa tips:

Annons

1. Ta det lugnt och fundera över dina känslor

Om du känner känslor för flera personer på en och samma gång gäller det att ta det lugnt, sitta ner i båten och reflektera över vad du egentligen känner. Det är nämligen lätt att känna skuld till sin nuvarande partner på grund av sina känslor för någon annan och därefter ta ett förhastat beslut som inte riktigt är helt genomtänkt.

2. Tänk över dina prioriteringar

Är du kär i två personer samtidigt måste du fundera på vad som är bäst för dig själv innan du sårar någon annan. Om personen du är känslomässigt engagerad i står för lugn och trygghet och den andre för spänning och passion, bör du tänka över vad som passar bäst in i ditt liv och prioritera därefter. Kom bara ihåg att inte dra ut på det för länge. Det gäller att respektera alla inblandades känslor.

3. Grundar sig relationen i stabil vänskap?

Gemensamt för många par som levet tillsammans länge är att deras relation grundar sig i en stabil och trygg vänskap. Känner du att du är ute efter en långvarig relation och står i valet och kvalet mellan känslorna du har för två olika personer kan vänskapen er emellan vara en viktig punkt att väga in. Stabil vänskap kan nämligen vara byggstenen som gör att ett lyckligt förhållande varar livet ut.

Läs mer:

Därför stannar vi i relationer som är dåliga

Håller inte dina relationer? Så vet du om det handlar om dig

Snygga personer är sämre på relationer – här är anledningen

Annons