Annons

Annons

Regeringens förslag ger ofrivilligt barnlösa nytt hopp

Regeringens förslag ger ofrivilligt barnlösa nytt hopp

Ofrivilligt barnlösa kan snart få större möjligheter – om en ny lag går igenom.

Redan nästa år kan det bli verklighet – att få assisterad befruktning utan genetisk koppling från någon av föräldrarna. Så ser ett nytt lagförslag från regeringen ut.

Förslaget innebär att man ska slopa kravet på genetisk koppling till minst en av föräldrarna, när det handlar om assisterad befruktning.

– I takt med att attityder i samhället utvecklas, moderniseras och förändras, så förändrar vi också lagstiftningen. Tekniken finns och vi upplever att det här kommer att göra det bättre för många som längtar efter barn, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Läs också: 9 udda saker som kan göra dig ofrivilligt barnlös

Idag är det förbjudet att utföra en så kallad assisterad befruktning utan att antingen spermier eller ägg kommer från någon av de blivande föräldrarna.

Regeringen ska torsdagen den 7 januari ha formulerat ett förslag som ska skickas till lagrådet. Med lite tur kan lagändringen börja gälla redan i januari 2019.

Läs också: Livscoachens råd till ofrivilligt barnlösa par

– Det gör ju det möjligt att utanför kroppen, utan genetisk koppling till könsceller, få en möjlighet att bli föräldrar, så det här kommer att göra skillnad för de par som är barnlösa i dag, säger Heléne Fritzon (S), biträdande justitieminister, till Ekot.

Enligt regeringens förslag måste barnet sedan få veta hur det har kommit till, och behandlingen ska kunna ske vid flera vårdinrättningar, inte enbart på universitetssjukhus.

Källa: Sveriges Radio  Foto: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…