Annons

Annons

Raynauds fenomen: Inte bara kylan som ger vita fingrar

Vita fingrar när det är kallt? Förutom kyla kan känslomässig stress trigga igång Raunauds fenomen.

Raynauds fenomen drabbar främst händer och fötter, men kan också sätta sig i näsa och öron. Oftast får man besvär på samma ställe varje gång.

– Denna typ av kärlkramp är inte farlig men oerhört obehaglig. Smärtan kan vara kraftig, säger professor emeritus Bengt Fagrell, specialist i hjärtsjukdomar och internmedicin vid Karolinska institutet.
Sjukdomen finns i två varianter. Den vanligaste är den primära typen som drabbar cirka 20 procent av alla svenska kvinnor och 2 procent av männen.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– Att kvinnor drabbas oftare än män beror på att de kvinnliga könshormonerna har en stark påverkan på kärlen, säger Bengt Fagrell.

Vid den primära typen drabbas man tidigare i livet, ofta kring puberteten. Det är inte ovanligt att man blir bättre kring klimakteriet. Vid den mer ovanliga, sekundära typen utvecklar man vita fingrar på grund av en annan underliggande sjukdom. Det kan vara reumatisk sjukdom, som ledgångsreumatism, SLE, eller sklerodermi, en ovanlig bindvävssjukdom. Symtomen är då ofta kraftigare och den kan även komma senare i livet.

Man vet inte exakt vad Raynauds fenomen beror på, men den är delvis ärftlig. Vissa mediciner, till exempel betablockerare, kan ge upphov till sjukdomen.

Värmeinlägg för skor och pjäxor och batterivärmda termovantar och handskar är hjälpmedel som kan lindra besvären. Bengt Fagrell påminner dessutom om hur viktigt det är att inte kyla ner handleden i glappet mellan jacka och handske, det kan trigga igång kärlkrampen.

– Ska man åka skidor och vara ute i kyla länge kan läkaren skriva ut 1-procentig nitroglycerinkräm. Smörj in utsatta områden en halvtimme innan du går ut så får du ett bra skydd. Det finns även kalciumblockerare vid mycket allvarliga besvär. Bäst är att undvika kyla helt, vilket kan vara lättare sagt än gjort i våra breddgrader.

Om man har Raynauds fenomen ska man undvika att ha ringar på de fingrar som brukar bli vita när man vistas i kyla. Fingrarna kan svullna upp så kraftigt när kärlspasmen släpper att ringen inte går att få av. Då finns risk för kallbrand med amputation som följd.

Psst! Läs mer om vita fingrar och Raynauds fenomen i MåBra nummer 2 2016 – ute i butik nu!

omslag3

AV Margaretha Eldh
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…