Annons

Annons

PT-tips: Så får du fastare lår och rumpa

Visst går det att punkttrimma figuren. Ta snabbaste vägen till toppformen Med Katarina Woxneruds kost- och träningstips!

Fastare lår

Hormonellt antar man att tjocka lår beror på höga östrogennivåer, som antingen är medfött eller påverkas av kosten. För att minska mängden fett här gäller det att generellt minska fettet i kroppen. Håll fast vid dina goda vanor och fortsätt motionera så kommer resultaten stegvis.

Annons

Mattips
Frossa i grönsaker och se till att få i dig mycket fibrer. Framför allt är fibrer från frukt och grönsaker liksom havre extra bra. Vissa livsmedel innehåller fytoöstrogener, som är östrogenliknande ämnen som kan göra att vi lagrar extra fett på låren. Finns i sojaprodukter, tofu, fullkornsbröd, linfrön, vissa bönor, jordnötter och solrosfrön. Undvik dessa livsmedel och även hälsokostprodukter med bidrottninggelé. Välj så obehandlad mat som möjligt och som är så lite besprutad och processad som möjligt. Leta efter ekologiskt odlad mat och laga så långt du kan din egen mat från baslivsmedel.

Gilla MåBra på Facebook

Motionstips
För att minska ridbyxorna, brukar många kvinnor utföra övningar där benet pendlas utåt i sidled. Men under ridbyxorna finns ingen egentlig muskel, utan mest ben och senor. Att punktträna ridbyxorna är med andra ord svårt. Tung styrketräning med fria vikter kan ge resultat. Prova också cirkelträning och funktionell styrketräning med redskap som kettlebells och bulgarian bag. Kombinera styrketräning med fettbrännande konditionsträning; crosstraining är bra.

Snyggare rumpa

Hängig rumpa beror ofta på att stjärtmusklerna har minskat i omfång, vilket gör att sätet förlorar sin form och huden börjar hänga. Om fettmängden ökar blir rumpan mer oformlig. Styrketräning av stjärtmusklerna ger en rundare och fastare form. Kroppshållningen spelar också en stor roll. Skjuter du fram höfterna när du står upp får rumpan ingen belastning under dagarna. Sitter du dessutom stilla mycket blir det ännu mindre muskelbelastning. Sträva efter en balanserad hållning där du undviker att trycka fram höften.

Mattips
Se till att få i dig bra proteiner som fågel, nötkött, quorn, bönor och linser. Ät så att du orkar motionera, en måltid 90 minuter före träningspasset och eventuellt en frukt eller en protein- och kolhydratshake före träningen. Inom 20 minuter efter passet bör du äta ett mellanmål, exempelvis en banan och ett glas mjölk, kesella och bär eller en skinksmörgås. Ät därefter en måltid igen inom 90 minuter.

Motionstips
Träna stabilitetsövningar för magen och sätet, som att stå på ett ben när du borstar tänderna. Det gäller att aktivera sätet så ofta du kan under dagen för att få till finare former. Lätta övningar är receptet. Det finns många aktiviteter som engagerar sätets muskler effektivt, till exempel simning, vattengympa, joggning i framför allt kuperad terräng och uppförsbackar.

LÄS OCKSÅ:
Så punkttränar du magen- farväl muffinsmidja!
Så punkttränar du armarna – hejdå gäddhäng!

 

AV: Katarina Woxnerud/Eva Boholm
BILD: Shutterstock

 

AV: Katarina Woxnerud
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…