Annons

Annons

PT-tips: Mat och träning för välsvarvad midja

Visst går det att punkttrimma figuren. Här berättar Katarina Woxnerud om träningen och maten som ger plattare mage och snävare midjemått.

Ta enklaste vägen till strandformen - med Katarina Woxneruds effektiva tips!

Plattare mage

Fettet runt magen påverkas i hög grad av stresshormoner och är farligt för hälsan.

Annons

Mattips: Undvik sötsaker, snabbmat och bakverk. Stressät aldrig på stående/gående fot, utan sitt ner och fokusera på ätandet. Skippa aldrig en måltid utan håll fast vid regelbundna vanor och sund mat. Ät proteiner och bra fetter i form av omega-3. Det ger lugnare blodsockernivåer och mindre sötsug.

Motionstips: Om du är stressad, pröva yoga och annan body & mind-träning samt meditativa promenader. För att öka fettförbränningen är alla lugnare former av konditionsträning bra. Cirkelträning och styrketräning för hela kroppen bränner fett och bygger muskler. Låt det gå ett par timmar efter ett hårt träningspass innan du ska lägga dig så att du hinner varva ner.

Välsvarvad midja

Kärlekshandtagen på kroppens sidor brukar komma efter 30-årsåldern. Hormonellt kan det bero på insulinresistens och på ett för stort intag av kolhydrater. Här gäller det att se över kosten och jämna ut blodsockersvängningarna. Vardagsmotion är det perfekta receptet för motion.

Mattips: Ät mer protein i form av fisk, fågel, kött, ägg eller tofu som jämnar ut blodsockret. Undvik pasta, potatis, bröd, gryn, läsk och sötsaker. Kom även ihåg att vitt mjöl påverkar blodsockret ännu mer än vitt socker så ta bort vitt bröd, vit pasta och andra livsmedel som är gjorda på vetemjöl. Välj fullkornsprodukter de gånger du ska äta kolhydrater. Ät alltid tre mål mat om dagen och därutöver två mellanmål. Regelbundna måltider borgar för jämnare blodsocker och minskad risk för småätande.

Motionstips: Vardagsmotionera så mycket du kan. Håll igång med rörelse under hela dagen – lite och ofta är det som gäller. Styrketräna flera gånger i veckan för att bygga upp musklerna.

LÄS OCKSÅ:

Så enkelt blir du av med gäddhänget!

AV: Katarina Woxnerud
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…