Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Slipp onödig rädsla – expertens bästa tips

08 dec, 2017 
Anna Carsall
Cancer! Mässlingsvaccin! Socker! Det kan kännas som 
om tillvaron är fylld av hotande faror. Ofta försöker vi mota bort oron med åtgärder. Det vi i stället behöver göra är att stå ut med ovissheten. Då dämpas rädslan – på riktigt.
Annons

Innan du börjar läsa den här artikeln, så luta dig tillbaka och tänk efter: Hur ofta, i dag, du tänkt på sådant du oroar dig för? Troligen kommer du fram till ganska många gånger. Vilket betyder att du är helt normal.

– Det är djupt mänskligt att känna oro. Och dessutom oundvikligt. Vi är biologiskt konstruerade att ha nära till rädsla, för att snabbt kunna reagera på faror och hinna komma undan. Det är en överlevnadsstrategi, säger Liria Ortiz, som är legitimerad psykolog och författare.

Läs också: Bli av med oro – 7 enkla tekniker som fungerar

Oro kan vara konstruktiv. Men blir det för mycket av den förvandlas livet till en kamp, där man känner sig omgiven av farligheter. Oro höjer stressnivån i kroppen och är extremt tröttande.

Höjer blodtryck och puls

Hjärnan gör ingen skillnad på tänkta eller verkliga hot. Den drar igång alarmsystemet i vilket fall; puls och blodtryck höjs, vi andas snabbare, spänner musklerna, matsmältningen går ner i aktivitet och blodcirkulationen försämras – allt för att kroppen ska kunna kraftsamla för att fly, slåss eller minska risken att förblöda vid skador.

Annons

– Mycket av det vi oroar oss för är inte livshotande. Oftast inte ens farligt. Men tänker vi tankar som drar igång oron reagerar hjärnan och kroppen som om vi är hotade på riktigt. Och så tolkar vi känslan som en sanning. Men rädsla är bara en känsla, en reaktion som sker inom oss.

Läs också: Testa dig själv: Är din oro normal eller inte?

Historiskt och internationellt sett har vi det relativt tryggt i Sverige. De flesta av oss riskerar varken svält, att stå utan tak över huvudet eller bli ihjälslagna. Ändå kan tillvaron upplevas som farlig. Ofta är det som sagt tänkta hot det handlar om.

Hälsostress blir till exempel allt vanligare. Internet exploderar av ensidig information och skrämselpropaganda om vad som är nyttigt och onyttigt. Plötsligt kan socker upplevas som så onyttigt att det känns giftigt. Bara tanken på att man själv, eller ens barn, skulle äta en bulle kan kännas så oroväckande och hotfullt att hjärnan drar igång stress i hela kroppen. Den uppfattar ju att vi är hotade, på riktigt.

Annons

Andra aktuella exempel är alla konspirationsteorier på nätet. Plötsligt kan mässlingsvaccin kännas farligare än risken att insjukna i mässlingen.

KBT kan hjälpa dig mot överdriven oro.

Rädsla en del av livet

Varför är vi så rädda för så mycket?

– Rädsla är som sagt en del av livet. Hjärnan är gjord för att ha nära till oro och rädsla. Samtidigt är det en obehaglig känsla, som vi reagerar på genom att försöka få bort den. Och så försöker vi vidta åtgärder, för att känna att vi gör något som ökar vår trygghet. Som att undvika sådant som skrämmer oss, till exempel tala inför folk, låta bli att vaccinera våra barn eller aldrig äta något med socker i. Vi agerar för att känna större kontroll.

Ett kort tag kan vi känna oss lugnade, som när vi regelbundet går till doktorn för att mota bort vår oro för att bli sjuka. Men snart är rädslan och oron tillbaka igen.

Annons

– Det är en falsk trygghet vi skapar, som på sikt ökar rädslan i stället för att minska den.

Läs också: GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

Hjärnan är konstruerad på det sättet att den kopplar ihop olika verkliga och tänkta händelser med känslor. Något som ofta är användbart, annars skulle vi inte kunna dra paralleller, se sammanhang eller lära oss att undvika verkliga faror, som att inte gå rakt ut på en trafikerad väg.

På samma sätt kan det här ställa till det för oss.

– Om vi försöker få bort vår oro med tröstande tankar och konkreta åtgärder så börjar hjärnan dra paralleller mellan oro-åtgärd-oro. Det blir som en pingismatch, där rädslotankarna och åtgärderna triggar varandra.

Acceptera känslorna

För att jobba med vår rädsla behöver vi fokusera på kärnan: Det vill säga själva rädslan.

– Vi behöver stå ut med ovissheten och den ständigt överhängande risken att göra fel val i livet. Vi har inte kontroll över särskilt mycket. Hur oroande det än är så behöver vi acceptera att det är precis så det är.

Annons

När vi kan acceptera att tillvaron är oviss, hur jobbigt det än känns att det är så, slutar vi kämpa emot. Då får hjärnan signaler om att vi inte längre är jagade, och slutar skjutsa på med en massa stresshormoner. Vilket i sin tur ökar våra känslor av trygghet och tillit till det som är. Att det är ovisst. Och att det får vara så.

Läs också: Bli av med din oro – 3 unika övningar!

Vi kan inte helt undvika oro och rädsla.

– När vi kan låta våra tankar och känslor vara som de är, utan att värdera eller agera på dem, så tar de inte överhanden på samma sätt. Vi blir inte längre rädda för rädslan. Eller oroade av oron.

Ofta varar en grundkänsla bara i några sekunder. Medan vi ägnar flera minuter åt att reagera på den. På det sättet både förlängs och förstärks den. Det här blir extra tydligt vid oro och rädsla.

– Har vi till exempel en uppfattning om att meningen med livet är att känna sig lycklig jämt kan det bli svårt att hantera oro: Varför känner jag så här nu då? Jag vill ju vara glad! Vad är det för fel på mig? Är jag onormal? När man får hjälp att normalisera själva oron, och kan acceptera att just nu är det så här, brukar den klinga av ganska snabbt. Att öka sitt inre lugn med acceptans dämpar automatiskt oro, som ju är en stressreaktion.

Annons

Läs mer:

Gör det själv: Bli fri från oro – steg 1

Gör det själv: Bli fri från oro – steg 2

Gör det själv: Bli fri från oro – steg 3

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet.

Vänd trenden på mabra.com/stress!

Annons