Professor Micael Dahlen: Pengar förstör mänskliga relationer

Ekonomiprofessor Micael Dahlen och en spargris med pengar.
0:57

Efter reklamen: Det här ska du göra innan läggdags - för att vakna lyckligare

(0:57)

En stor del av våra liv går ut på att sträva efter lycka. För en del kan ett delmål på vägen då handla om pengar. Men blir vi verkligen lyckligare av pengar?

Till viss del kan man nog säga att vi blir det, men det finns en gräns. I SVT:s Ekonomibyrån delar författaren och ekonomiprofessorn Micael Dahlen med sig av sina tankar och sin kunskap.

– Att laga en trygg tillvaro för sig själv, för sin omgivning, för sina nära och kära, det är ju fundamentalt mänskligt. Pengar är ett medel för att uppnå det. Men de flesta glömmer bort att det var medlet och inte målet. När vi uppnår det som vi plötsligt inser inte var målet, kan det bli tomt, säger han i programmet.

Mindre pengar ger mer olycka än vad mer pengar ger lycka

Under 80-talet hade vi det som mest jämlikt här i Sverige. Efter det har vi bara blivit rikare och rikare, men pengarna har också blivit mer och mer ojämnt fördelade.

De större inkomstklyftorna leder enligt Micael Dahlen till minskad lycka överlag och pekar på att det är förrädiskt att tänka på lycka och olycka som två tillstånd på samma skala.

Anders Hansen: Vår bild av lycka är orealistisk

Snarare tänker han att det är två olika skalor och att pengar till väsentlig del har att göra med olycka när vi känner att vi inte har tillräckligt för att vara trygga och för att inte vara beroende av andra.

– Större ojämlikhet ger minskad lycka eftersom de som har mer inte blir så mycket lyckligare än vad de som blir varse att de har mindre blir olyckliga, säger han.

Går inte att vara evigt lycklig

Han säger att vi lätt blir ”happykondriska”, alltså att vi tänker att vi måste vara superlyckliga hela tiden.

– Man har som mål att få så mycket pengar i plånboken som möjligt, och tänker att det kommer göra en för evigt lycklig. Men efter ett tag märker vi att det inte går att vara för evigt lycklig och då kan man tro att man är mindre lycklig än vad man faktiskt är för att man tänker att nu borde jag ju vara lycklig hela tiden, säger Micael Dahlen.

Bli lyckligare – Dr Mounas enkla knep som lurar hjärnan

Pengar kan förstöra våra relationer

En av de faktorer som ofta är grundläggande för vår lycka är nära mänskliga relationer, någonting som allt för mycket pengar faktiskt riskerar att förstöra.

– Pengar är ju uppfunna för att främja mänskliga relationer. Men det har vi glömt bort och så fuckar de, på ren svenska, upp de mänskliga relationerna i stället, säger Micael Dahlen.

Mer pengar gör oss mer själviska

Han berättar att det finns flera studier som visar att ju mer pengar vi har desto mer själviska blir vi eftersom pengarna till slut ersätter mänskliga relationer.

Vi tänker att vi klarar oss själva, inte är beroende av andra och kan köpa oss fria från elände. Det gäller givetvis inte alla, men i genomsnitt verkar det te sig så här.

– Dessutom blir pengar så märkliga för det är en siffra och siffrorna reducerar allt vi är till något som går att jämföra oss emellan. Eftersom vi är människor som är relationella i grunden så strular det på något sätt till sig när vi börjar jämföra. Det är alltid någon som har mer, säger Micael Dahlen.

Testa enkla 10 om dagen-övningen, som gör dig lyckligare

Jaga inte lycka – se till den lycka du faktiskt har

I stället för att hela tiden jaga lyckan och tänka att vi kan ha det bättre eller fråga sig varför vi inte är lyckligare än vad vi är så föreslår Micael Dahlen att man vänder på perspektivet.

Alltså att tänka att man ju faktiskt står ganska högt upp på lyckoskalan från botten och att det kunde varit värre. Att det finns massor av saker att vara nöjd med och tacksam över.

– Man behöver inte vara sprudlande glad för att vara lycklig, säger Micael Dahlen.

Källa: SVT:s Ekonomibyrån

Foto: TT