Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Jenny botade sin vårdepp med dagsljus och vitaminer

10 apr, 2018 
Att vistas i dagsljuset hjälper Jenny att må bra.
Jenny Nilsson är en av de 400 000 svenskar som varje år drabbas av vår- och höstdepression. Under många år åt hon antidepressiva mediciner. I dag har hon hittat sin egen, medicinfria väg ut ur svackorna.
Annons

För en del människor innebär övergången till en ny årstid att de varje år insjuknar i depression. Så länge Jenny Nilsson, 44, kan minnas har hon lidit av sådana vår- och höstdepressioner. Symptomen var så starka att hon behövde antidepressiv SSRI-medicin för att få hjärnans signalsubstanser i balans.

– Jag mådde så dåligt att jag inte klarade av att jobba. Jag var totalt utmattad och kunde knappt stå upp. Medicinen hjälpte mig att klara min vardag, säger Jenny.

Varför vissa drabbas värre än andra vet man inte. Det kan bero på större sårbarhet för ljusets växlingar, stress eller kemisk obalans i hjärnan. För att komma ur depressionen har Jenny behövt medicinera under det mörka halvåret. I samråd med med sin läkare har hon sedan haft ett uppehåll över sommaren.

– Under sommaren har jag mått jättebra, lite beroende på hur bra den varit solmässigt. Men så fort hösten närmat sig har jag blivit trött och hängig, och hur mycket jag än har

Annons

sovit har jag inte känt mig utvilad. Jag känner väl igen signalerna. Sötsuget ökade och jag smååt för att fylla den där känslan av att något fattas.

Letade alternativ till medicinen

Jenny bor med sin familj, sambon Stefan och döttrarna Felicia, 10, och Linnea, 7, på landet mittemellan Trollhättan och Grästorp.

– Vi är en riktig utomhusfamilj, leker, jobbar i trädgården och hittar på utomhusaktiviteter så mycket det går.

Det var när Jenny väntade sin första dotter Felicia för 10 år sedan som hon började söka efter ett alternativ till medicinen. Det blev starten på ett nytt liv.

– När jag blev gravid fick jag ju ansvar för ett annat liv också. Det gjorde att jag för första gången började bry mig om mig själv på ett annat sätt än tidigare. Jag ville inte ta mediciner så jag bestämde mig för att fixa min depression själv.

I tonåren led Jenny även av bulimi. Sedan dess har mat varit ett problem.

– Vid 15 fick jag ätstörningar och det gick så illa att jag vid 20 blev inlagd på behandlingshem. Jag var en smal och spinkig hästtjej och tränade kanske lite väl mycket. Så när jag fick kvinnliga former stämde det inte med mitt kroppsideal. Jag hetsåt socker och fett i kopiösa mängder, men kräktes ut allt. Jag var gravt undernärd, säger Jenny.

Annons

Hon misstänker att ätstörningarna stressade kroppen och lakade ur den på näringsämnen. Om man dessutom tränar mycket är det lätt att bränna slut på B-vitaminer, magnesium och zink. Kanske var det därför hon drabbades av depressioner.

– Jag har inte varit särskilt snäll mot min kropp. Smörgåsar, snabbmat, makaroner och ketchup var min grej. Jag har pendlat i vikt och haft två olika garderober beroende på hur jag mått.

Satsade på ekologiskt och D-vitamin

När Jenny slutade med medicinen bestämde hon sig för att gradvis lägga om sina matvanor. Hon valde ekologiska grönsaker, frukt, fisk och kött från lokala producenter, och bra fetter som oliv- och kokosolja. Till en början åt hon mycket vitaminer, särskilt D-vitamin. Stegvis blev humöret och även huden bättre. Efter två månader märkte hon en tydlig skillnad.

– Det är otroligt hur stor effekt näringsämnen har på humöret, säger hon.

Allt fler forskare kopplar ihop vinter- och vårdepression med just D-vitaminbrist. Jenny tar därför en hög dos D-vitaminer under vinterhalvåret.

Annons

– Enligt viss forskning kan vi som lider av årstidsdepp behöva högre doser D-vitamin än vad man tidigare trott, och för mig fungerar det bra. För att hjälpa kroppen att ta upp näringen tar jag det ihop med en tesked kokosolja.

För Jenny är det också viktigt med fasta rutiner med kost och motion. Det hjälper henne att hålla vår- och höstdepressionen i schack.

– Vi ser till att familjen äter ordentligt och på fasta tider. Livsmedel med E-nummer och lightprodukter är bannlysta. Vi lägger mycket pengar på god, näringsriktig mat. Förr knorrade min sambo Stefan över hur dyr ekologisk mat var, men nu är det faktiskt han som är mest driven att välja det.

Jenny rör på sig ordentligt. Hon tränar kroppsbalanserid-vitng på gymmet och hon rider för att stärka ryggen. Hon är också noga med att ta vara på ljuset så mycket det går. I sitt arbete som trädgårdsansvarig i Grästorps kommun är hon utomhus mesta tiden, och hon ser till att tanka dagsljus året om.

Annons

– Det är min räddning för att må bra. Jag har alltid haft intresse för det gröna och brunnit för allt som har med trädgård att göra. Träningen får jag gratis med jobbet.

 

Här är de vanligaste kännetecknen

  • Extrem trötthet och ökat sömnbehov, hur mycket du än sover.
  • Ökad aptit och sug efter snabba kolhydrater och sötsaker.
  • Svårt att koncentrera dig.
  • Ökad känslighet och svårigheter i dina sociala relationer.
  • Svårt att klara vardagliga aktiviteter och arbete.

 

Så här behandlas det

  • Psykoterapi och olika typer av medicinering ger goda resultat på årstidsbunden depression. Allra bäst fungerar en kombination av båda.
  • Läkemedel som påverkar halten av signalsubstansen serotonin i hjärnan är en vanlig behandling mot depressioner av olika slag.
  • Ljusterapi kan, enligt nya studier från Stressforskningsinstitutet, hjälpa mot vårtrötthet och årstidsbunden depression. Ljusterapi och ljusglasögon med lampor som lyser med en speciell våglängd ersätter då solens vanliga dagsljus, men den skadliga UV-strålningen filtreras bort.

Jenny Nilsson

Ålder: 44 år.

Familj: Sambo Stefan, döttrarna Felicia, 10, och Linnea, 7.

Bor: På landet utanför Trollhättan.

Gör: Trädgårdsmästare.

AV: Margaretha Eldh   FOTO: Dragan Mitrovic

Läs mer:

Vårdepressionen – botemedlen som verkligen funkar 

Vårdeppig? Här är maten som gör dig gladare!

Depression och ångest kan botas – av rätt mat

Annons