Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Experternas bästa lyckotips: Så skapar du mer glädje

04 aug, 2020 
experternas bästa lyckotips
Lycka är … ja, vaddå egentligen? Vi bad fem experter definiera det, och ge sina bästa tips på vad vi kan göra för att bli gladare – varje dag!
Annons

Videon kunde inte hittas

Tänk kärlek och meningsfullhet

Henry Montgomery, psykolog & professor som skrivit Kognitiv psykologi:

– Lycka grundar sig primärt på kärlek och meningsfullhet. Att älska/tycka om och att vara älskad/omtyckt. Kärlekens motsats är inte hat utan total brist på social kontakt. Att inte finnas till för andra. Meningsfullhet kommer av att se ett positivt sammanhang i tillvaron, där man själv ingår. Lycka, kärlek och meningsfullhet är intimt sammankopplade och kan inte upplevas oberoende av varandra.

Henry Montgomerys lyckotips:

  • Var närvarande och ta in allt intressant och fint som finns omkring dig, och ta vara på att andra människor bryr sig om dig.
  • Skaffa dig vanor och ritualer för när du kan koppla av för dig själv eller tillsammans med andra.
  • Försök att övervinna motstånd mot att uträtta saker som egentligen är meningsfulla. Efter ett tag kan du komma igång och uppleva att arbetet griper tag i dig lika mycket som du griper tag i arbetet. Du upplever flyt – en härlig känsla.

 

Ge dig själv små lycko-knuffar

Micael Dahlen, professor som skrivit En liten bok om lycka:

– Lycka är inte ett konstant tillstånd vi kan hamna i, och sedan stanna i för evigt. Det är som en skala som sträcker sig från lite till mycket, det är inte en ändpunkt eller ett tillstånd. Ibland är vi lite högre och ibland är vi lite lägre på skalan, även små knuffar uppåt är guld värda och något vi faktiskt kan påverka varje dag.

Annons

Micael Dahlens lyckotips:

  • Hoppa över ett måste. Måsten gör oss ofta sura. Skippa ett möte, en tvättstugetid, eller något annat du inte känner för. Världen går inte under om du skippar det en gång, jag lovar. Och du mår genast lite bättre.
  • Gör något du är bra på. Lös ett sudoku, spela ditt favorit-datorspel, rita en flodhäst, gör några armhävningar. Det spelar ingen roll vad det är, efter bara någon minut känns det lite bättre.
  • Rör på dig. (Apropå armhävningar i föregående punkt.) Vilket sätt som helst fungerar, ett danssteg kanske? Själv brukar jag springa järnet upp för rulltrappan från tunnelbanan, det brukar både göra mig gladare och roa andra.

 

Aktivera dig inom olika områden

Katarina Blom, psykolog som skrivit Lycka på fullt allvar:

– Man har forskat på olika definitioner av lycka. Till exempel att lycka har en känslomässig del som handlar om närvaro av positiva emotioner, och även en tankemässig del som handlar om hur jag trivs i mitt liv. Så det kan vara en kombination av en känsla och en tanke. Vissa menar att lycka består av hedonia – att njuta och må bra här och nu i stunden, och eudaimonia – att känna lycka på sikt genom mening i tillvaron, att känna sig i kontakt med sitt syfte och sina karaktärsstyrkor.

Katarina Bloms lyckotips:

  • Aktivera dig! När vi testar på att göra saker, det kan vara så enkelt som att gå ut ur hemmet på en promenad, så påverkas vårt känsloliv. Fundera på hur du kan aktivera dig inom olika områden:
  1. Kroppens hälsa, till exempel genom sömn, mat och motion.
  2. Din sociala hälsa, till exempel genom att prioritera relationer som du verkligen värdesätter.
  3. Sinnets hälsa, exempelvis genom att göra aktiviteter där du upplever tacksamhet, njuter, upplever flow med mera.

 

Jobba med känslomässigt välbefinnande

Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi som skrivit Lev hela livet:

– Det finns fyra sätt att definiera lycka: Eufori, sinnesfrid, känslomässigt välbefinnande – det vill säga att må bra – samt livstillfredställelse – hur nöjd man är med sitt liv. All forskning hittills har varit på känslomässigt välbefinnande och  livstillfredställelse. Jag tycker att känslomässigt välbefinnande är viktigare.

Bengt Brüldes lyckotips:

  • Fokusera på verksamheter och relationer snarare än pengar, status, utseende …
  • Ägna dig åt fysisk aktivitet.
  • Gör tacksamhetsövningar, där du någon gång i veckan skriver ned tre saker du är tacksam över.

 

Se lyckan i nuet

Kay Pollak, föreläsare och regissör som skrivit Att välja glädje:

– Lycka är för mig varje stund jag är i nuet. Helt befriad från negativa tankar. När jag upplever att tiden stannar och allt det förflutna är borta och glömt.

Kay Pollaks lyckotips:

  • Sluta klaga. Ta hjälp av ett tänjbart armband, sätt det på ena handleden. Varje gång du klagar – sätt över bandet på andra handleden, så skapar du ett minne i kroppen. När du klarat 21 dagar i följd utan att klaga, och utan att flytta bandet, kan du gratulera dig själv till ett bättre

    och lyckligare liv.

  • Sluta gräma dig för ”hemska” händelser i det förflutna. Inse att det inte går att ändra. Det enda du kan ändra på är ditt förhållningssätt till det. Tänk istället på vad du kan lära dig av händelsen, hur den kan få dig att växa.
  • Hjälp en människa som har det sämre och jobbigare än vad du själv tycker att du har det. Det ger alltid en god känsla och skapar också en bra känsla av mening i livet.

Foto: TT

LÄS MER:

Testa smarta, enkla knepet som ger dig mer vardagslycka!

Så känner du mer glädje i vardagen – även tyngre dagar

Psykologen: Så tränar du hjärnan lyckligare

Annons