Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

4 farliga myter om självmord – och tips på hur du kan hjälpa

30 mar, 2017 
Anna Carsall
Självmord går ofta att förhindra.
Här är fyra vanliga och farliga myter du bör känna till om självmord – för att kunna ge rätt hjälp till någon i din närhet, som tänker på att ta sitt liv.
Annons

Den samlade kunskapen om vad som kan hindra en person från att ta sitt liv är relativt god. Samtidigt lever en mängd farliga myter kvar, som gör det svårare för omgivningen att hjälpa. Genom att känna till myterna, och hur du kan göra istället, blir det lättare att försöka hjälpa en person i din närhet – som har tankar på att avsluta sitt liv.

4 farliga myter om självmord

1. Prat om självmord kan öka risken ännu mer.

Det finns en uppfattning om att man på något sätt kan förstärka, eller till och med skapa, självmordstankar – genom att fråga en person verkar må dåligt om hen har tankar på att ta sitt liv. Effekten blir ofta att man inte säger någonting.

Fakta: All kunskap som finns visar att isolering och ensamhet lättare gör att man får, och fastnar i, depressioner och hopplöshet. Man hamnar också lättare i självdömande och skamfyllda tankar om att man är dålig som inte orkar må bra. Och man vill inte belasta nära och kära med sina tankar; eftersom man inte vill oroa. Genom att fråga visar du att du bryr dig om, att du ser. Medmänsklighet och vilja att lyssna med värme och respekt ger hopp och gemenskap. Att våga fråga om en person har tankar på döden gör också att man snabbare kan fånga upp problemet och få hjälp.

Annons

Läs också: Facebook tar krafttag för att förhindra självmord

2. Det är bättre att de som kan sånt här får sköta det.

Ibland när någon i vår närhet mår väldigt dåligt känner vi att vi inte kan göra något, att vi inte kan bidra. Istället ser vi till att personen får en tid hos läkaren, skolkuratorn eller psykologen. Och visst är det viktigt med professionell hjälp – också. Men när vi bara hänvisar den som mår dåligt vidare, utan att själva orka finnas där och lyssna – ger vi ofta signaler som att ”det där är så hemskt/konstigt/jobbigt att jag inte kan finnas här för dig”. Vilket skapar en känsla av ensamhet och skam.

Fakta: Att prata om tankar och känslor, även när det gäller livet och döden, att hålla om och bara finnas där som en medmänniska betyder enormt mycket för den som mår dåligt – och har självmordstankar. Det kan ge hopp, som gör skillnaden mellan liv och död. Det är aldrig antingen eller som gäller. Professionellt stöd är viktigt. Ditt stöd, som du kan ge, är lika viktigt.

Annons

Läs också: 16 vanliga frågor om depression – och hur man tar sig ur

3. Tänk om jag säger fel saker.

Det är inte konstigt att tanken på självmord gör oss rädda. Och man kan lätt tänka att man måste säga precis rätt saker – att orden kan göra skillnaden mellan liv och död. Och så blir man så osäker och rädd att man inte säger någonting.

Fakta: Kunskap visar att det inte är så viktigt vad man säger. Är man osäker kan man till exempel säga: ”Jag vet inte vad jag ska göra, men jag ser att du mår jättedåligt och jag vill hjälpa dig”. Kommer man på sig med att ha sagt något olämpligt kan man alltid korrigera det i efterhand: ”Du jag har tänkt på det där jag sa, det blev fel. Jag menade inte alls att…” Har man inget att säga kan man hålla om eller ge en klapp på axeln, bara finnas där. Det är att vi visar att vi ser och bryr oss som är det viktiga.

Läs också: 11 saker du INTE ska säga till någon som är utbränd

4. Den går inte att förhindra ett självmord, när väl personen bestämt sig.

Annons

Det finns en seglivad myt om att man tar ett beslut om att begå självmord, som sedan inte går att rucka – och därför är det ingen idé att försöka få personen att ändra sig. Och så säger man ingenting.

Fakta: De flesta som överväger självmord är ambivalenta. De vill inte dö, men ser ingen annan väg ut ur lidandet. Forskning visar att små insatser från personer i omgivningen kan minska tankarna på döden som den enda lösningen. De kan bli avgörande i ambivalensen mellan att leva eller dö.

Källa: ”Konsten att rädda liv – att förbygga självmord” av suicidforskaren UllaKarin Nyberg Foto: Thinkstock

Självmordstankar eller känner du någon som har det?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer. Du kan till exempel kontakta:

6 saker du aldrig ska säga till en som är ledsen

Läs också: 6 saker du aldrig ska säga till en som är ledsen

Annons