Annons

Annons

Psykologen: 3 tecken på dålig självkänsla

Här listar Lars Ström, psykolog och grundare av Livanda Internetkliniken,  tre vanliga tecken på dålig självkänsla.

Överdriven perfektionism är ett av många tecken på låg självkänsla. I MåBra nummer 10 lär du dig hur du justerar både självbilden och självförtroendet!

Kritiska tankar

De kan bestå av självkritik, självtvivel, fokusering på sina svagheter. Eller att man tror att man ska bli avslöjad som ”bluff” eller har negativa åsikter om sig själv i olika situationer.

Annons

De här tankarna kan man se som ett slags säkerhetsbeteende: Om man ska kunna skydda sig mot andras ogillande är det säkrast att själv först ha upptäckt alla sina svagheter – så att man är förberedd.

Känslor av oro, ilska eller skam

Låg självkänsla visar sig ofta som känslor av nedstämdhet, ångest eller oro. Man kan känna skuld, skam, överdriven ilska, aggression eller vara extremt kritikkänslig.

Gilla MåBra på Facebook

Känslan är en reaktion som är auotmatisk och samtidigt inlärd. Man kan vara känslig för olika händelser, och hur man sedan reagerar på dessa påverkar känsligheten ytterligare.

En reaktion som fungerade bra när du var liten, till exempel ett ilskeutbrott, fungerar sällan i kontorsmiljö. Men ofta är det så väl inlärt att det är svårt att bryta mönstret och få nya erfarenheter.

Överdrivna beteenden

Vanligt är att inte kunna lyssna, hela tiden försöka hävda sig, vara i centrum, påstridig och framfusig. Eller motsatsen: att man är blyg eller gör sig till en grå mus i bakgrunden.

Perfektionism och överdriven effektivitet är ännu ett sätt att hantera låg självkänsla. Många jobbar mycket hårt för att inte käna sig misslyckade eller odugliga. En viktigt orsak till beteenden är att slippa en obehagskänsla. För att slippa ångest eller skam kan perfektionism eller överdriven anpassning vara det beteende man tar till.

När det gäller ilskebeteenden kan de skapas omedvetet för att det helt enkelt känns mindre obehaglig att vara arg än att känna sig misslyckad.

AV: Lars Ström

Känner du igen dig?

Med MåBra nr 10 medföljer en psykologibilaga, där får du ett KBT-program som hjälper dig att ändra osunda beteenden och tankemönster – allt för en boostad självkänsla!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…