Annons

Annons

Professorn: Därför är träning är det bästa du kan göra mot stressen

Det finns inget som motverkar stress lika effektivt som fysisk aktivitet. Och det behöver inte vara någon avancerad träning för att du ska märka skillnad.

Att träna är det bästa du kan göra för att förebygga och motverka stressrelaterade problem, enligt Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Dalarna.
Han har skrivit en bok i ämnet – ”Träna bort den stressrelaterade ohälsan”.

Annons

– Träning är otvivelaktigt det mest effektiva sättet, bättre än både medicin och olika former av terapi. Det finns det massor av belägg för. Personer som är aktiva är mindre drabbade av stressrelaterad ohälsa än andra, säger han.

Läs också: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram! 

Förutom att träningen i sig kan vara avstressande och humörhöjande har man sett att den kan hjälpa kroppen att bygga upp ett starkare motstånd mot stress. Till exempel kan vältränade muskler bryta ner substanser som uppstår vid stress. Man har också sett att träning kan få vissa områden av hjärnan att växa.

– En stark kropp 
klarar stress bättre än en svag. Och här tror jag dessvärre att vi har en orsak till varför många mår dåligt i dag. Vi rör oss för lite och bygger därför inte upp något motstånd. Inaktiviteten gör oss sjuka, det är allvarligt, säger Michail Tonkonogi.

Läs också: MåBra-läsarnas bästa kom igång-tips

På vilket sätt ska man då träna?

Enligt Michail Tonkonogi pekar forskningen åt ett och samma håll, nämligen åt de riktlinjer som Världshälsoorganisationen, WHO, har. De rekommenderar 75–150 minuters fysisk aktivitet i veckan (beroende på intensitet), plus 2–3 styrketräningspass.

– I grund och botten är det faktiskt så enkelt. Men självklart måste man utgå från hur man mår. Det går inte bara att säga till en utbränd person att gå till gymmet. Den personen behöver till exempel börja i lugn och ro hemma. Det är jätteviktigt att man anpassar sin träning och har tydliga 
instruktioner och målbilder, säger han.

Läs också: Hitta formen med bästa kom igång-passet!

Egentligen behöver inte träningen vara särskilt avancerad, du kommer långt på en aktiv vardag.

– Vardagsmotion är jättebra och viktigt. Ta trapporna, promenera till och från ställen, gör armböj med matkassarna. Det finns hur mycket som helst att göra.

Michail Tonkonogi menar att något av det allra viktigaste du kan göra för din kropp är att vara aktiv.

– Kroppen behöver röra på sig, så är det. Om du inte avsätter tid för träning finns det en risk att du blir sjuk. Du blir i alla fall mer mottaglig för stress. Så unna dig själv rörelse, det kommer du att tjäna på.

Läs också: Träningstips – kom i form med MåBra!

 

Det här händer i kroppen när du tränar

Kroppsliga reaktioner:

 • Ökning av signalsubstanser i hjärnan, 
exempelvis endorfiner som ger lyckokänslor
 • Minskning av stresshormonet kortisol
 • Bortrensning av stressrelaterade 
substanser i blodet
 • Nybildning av nervceller i hjärnan

Psykologiska reaktioner:

 • Bättre självkänsla
 • Färre negativa tankar
 • Ökad närvarokänsla
 • Ökad känsla av kontroll

 

Här är den mest effektiva träningen mot stress

Läs också: Här är den mest effektiva träningen mot stress

 

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet. Och missa inte vår kurs Stressa ner – lev mer

Vänd trenden på mabra.com/stress!

 

Bli stressfri med våra filmer!

Som en del i vår stresskampanj Den Dolda Stressen har vi skapat ett gäng korta och praktiska filmer, där vår psykolog Anna Bennich Karlstedt delar med sig av metoder och knep för att hantera din stress.

Om du vill kan du se fler filmer – helt gratis! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan, så kommer du kunna ta del av alla filmerna, och även intressanta artiklar om stress och utmattningssyndrom.

Med MåBra:s onlinekurser och webbguider blir det enklare än någonsin att nå dina hälsomål. Nu lanserar vi ytterligare en digital kurs:

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

 • Hjälp att känna igen och hantera stress
 • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
 • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
 • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
 • Övningar i meditation och kroppskännedom
 • Video med yinyogapass som släpper spänningar
 • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons:

New Nordics nya kosttillskott No Stress innehåller örter med lång historik som lugnande och avslappnande. Lavendel och rosmarin har använts sedan antiken med syfte att lugna och balansera. Som helhet hjälper No Stress till med att hitta tillbaka till lugn och harmoni samtidigt som viktiga näringsämnen tillförs kroppen för att bättre kunna hantera stressen.

Läs mer

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…