Annons

Annons

Så vet du om du är allergisk eller förkyld

Symtomen vid en rejäl förkylning och vid pollenallergi är ganska lika varandra. Så hur vet man skillnaden – och vad ska man göra?

Pollenallergi och förkylning kan likna varandra ganska mycket. Näsan rinner eller är täppt, det kliar i ögonen och näsan, du nyser, hostar och känner dig trött. Men även om besvären är lika beror förkylning och allergi på helt olika saker.

Annons

En förkylning beror på en infektion, oftast ett virus, som tagit sig in i kroppen. Immunförsvaret reagerar då med en inflammation, som är ett av kroppens vapen mot främmande ämnen och mikroorganismer. Inflammationen får det angripna området att svullna och vätska. Det är bland annat därför du blir snuvig.

Gilla MåBra på Facebook

Vid pollenallergi överreagerar immunförsvaret på något som i själva verket är helt ofarligt, till exempel björkpollen. För den som är allergisk kan immunförsvaret av någon anledning inte skilja på ett virus och ett pollenkorn, och drämmer därför till med samma vapen – en inflammation. Och det är därför besvären påminner om varandra. Men det finns vissa skillnader, som kan avslöja varför du mår dåligt.

Pollenallergi – ingen feber och pågår länge
. Vid pollenallergi blir du snuvig, täppt och trött. Men besvären pågår under längre tid än en vanlig förkylning, som du oftast blir av med efter en vecka. Besvären kan också variera från dag till dag. Pollenallergi förutsätter ju också att det finns pollen i luften, så om du blir dålig mitt i kalla vintern är det förmodligen inte allergi.

Förkylning – feber och går över på en vecka
. Vid en förkylning blir du också snuvig, täppt och trött – precis som vid pollenallergi. Men du får dessutom ofta ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och feber. Besvären går oftast över på en vecka.

nasonex-pollenallergi-forkyld

Så lindrar du din pollenallergi


Pollenallergi är ett återkommande elände för den som är allergisk – men den går faktiskt att behandla, så att du kan njuta av vår och sommar utan att ha fickan full av näsdukar. På apotek och i livsmedelsbutiker finns flera receptfria allergiläkemedel som kan lindra besvären.
Läkemedlen fungerar på lite olika sätt – och vilket du bör välja beror till stor del på hur svåra besvär du har:

Vid lätta och lindriga besvär bör du i första hand välja en anti-histamin.

Vid måttliga till svåra besvär, det vill säga om du har svårt att sova, inte känner att du kan fungera som vanligt på jobbet eller i skolan eller om besvären är extra jobbiga, så bör du välja en anti-inflammatorisk nässpray, som Nasonex, i första hand. Nasonex minskar den allergiska inflammationen i näsan, som är den bakomliggande orsaken till allergisk snuva, och hjälper bra mot täppt, rinnande och kliande näsa.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…