Annons

Annons

Så styr platsen i syskonskaran din personlighet

Yngst, äldst - eller mittemellan? Din plats i familjen påverkar livet i större utsträckning än du tror, menar forskare.


Är du storasyster eller minst i syskonskaran? Din närmsta omgivning, det vill säga familjen, och föräldraras sätt att omedvetet särbehandla sitt förstfödda barn kan prägla hela ditt liv. Det menar i alla fall en rad studier som presenterats genom åren.

Annons

Bland annat säger forskare att förstfödda barn har större benägenhet att söka sig till prestigefyllda yrken som läkare, vd och advokat. En teori är att föräldrarnas tendens att uppmuntra barnet att ta för sig även påverkar dennes val senare i livet.

Gilla MåBra på Facebook

En stor studie gjord bland större amerikanska bolag visade att nästan hälften, 43 procent, av företagens vd:ar var förstfödda. Och bland de 23 första astronauterna var 21 av dem äldst i syskonskaran – eller ensambarn.

Men barn som växer upp utan syskon, eller som äldst i syskonskaran, har istället en tendens att undvika friluftsliv och yrken med stor fysisk risk. Detta tror forskarna återigen kan relateras till föräldrarnas sätt att uppfostra. De har helt enkelt mer tid att oroas över det lilla barnets framfart på lekplatser och dylikt. Vikten av att vara försiktig sitter sedan kvar resten av livet, och aktiviteter som extremsporter och äventyrliga intressen hamnar därmed inte på favoritlistan.

Småsyskon anser ofta att de är mer sentimentala och förlåtande än sina äldre syskon och att de har en mer uttalad tävlingsinstinkt. De oroas också mindre över småsaker i livet. Antagligen för att de sett sina äldre syskon klara av samma hinder tidigare, tror forskarna.

Källa: Webmd.com
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…